Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognoza unijnej produkcji mięsa
2024-05-17 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (5.05.2024)
2024-05-17
Poznaj produkty
-
ROZWADNIACZ ZENIT (POJ.35 L.) WIPROL
2016-05-02 -
Szczotkarka - OC10
2011-01-11 -
Agregat uprawowy kompaktor Milan 300
2020-04-07 -
Kombajn całorzędowy zaczepiany NATALIA-V
2016-05-11
Świniobicie bez weterynarza może mieć tragiczne skutki
Według prawa rolnik może ubić świnię na użytek własny, a pozyskane w ten sposób mięso musi zostać przebadane przez lekarza weterynarii. Niestety bardzo często mięso nie jest przebadane, a spożycie tej wieprzowiny zagraża zdrowiu i życiu człowieka.
Każdy rolnik może ubić przynajmniej jedno zwierzę, którego mięso nie zostanie przeznaczone do sprzedaży. Wielu gospodarzy korzysta z tej możliwości. Niektórzy także łamią prawo, bo po świniobiciu sprzedają swoje wyroby.
Obowiązek przebadania mięsa przez lekarza weterynarii dotyczy również rolników, którzy zabijają zwierzęta tylko do własnego użytku. Dlatego też na dobę od planowanego uboju powinno się o tym poinformować powiatowego lekarza weterynarii, który po przebadaniu zwierzęcia stwierdzi, że jest ono zdrowe. Próbkę mięsa pobranego od ubitego zwierzęcia musi pobrać weterynarz, którego upoważnił do tego inspektorat weterynarii.
Jeśli chodzi o mięso wieprzowe to przede wszystkim bada się je pod kątem zainfekowania włośnicą, która może dla człowieka skończyć się śmiercią.