Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Wagoworkownica elektroniczna WE - 50 PLUS
2014-08-27 -
Opryskiwacz zawieszany HARDY NK
2020-08-13 -
HYPERIN ANTICOR
2016-11-02 -
Opryskiwacz Tago B
2020-08-05 -
Agregat Uprawowy 2,1 M
2014-01-05
Sytuacja na unijnym rynku trzody chlewnej
Według serwisu ThePigsite.com na istotnych rynkach zajmujących się produkcją trzody chlewnej w UE stosunki popytowo-podażowe pozostają raczej niekorzystne dla producentów żywca.
Rynek trzody chlewnej w UE
W wyniku wysokich temperatur zaobserwowanych w lecie, proces tuczenia części zwierząt się wydłużył, z kolei odnotowywane na jesieni br. mniejsze temperatury przyśpieszyły proces przybierania zwierząt na wadze. W wyniku czego więcej surowca trafia aktualnie na rynek, co przy stabilnym popycie, wywarło presję na spadki cen.
Zdaniem ThePigsite.com na rynku unijnym, przede wszystkim w Hiszpanii, obserwujemy w br. znacznie większy kontyngent produkcji wieprzowiny niż rok wcześniej. Jak wynika ze wstępnych prognoz w tym kraju w 2015 r. zostanie wytworzonych o 8,2 proc. więcej tego mięsa niż przed rokiem.
Taka zwyżka wpisuje się także w zmiany obserwowane w całej UE, gdzie w czerwcu 2015 r. pogłowie trzody wzrosło w skali roku o 2 proc. Jednakże pogłowie loch w krajach członkowskich w tym samym czasie zmalało o 0,6 proc.
Na tym tle wyróżnia się Hiszpania, gdzie liczebność loch była w czerwcu br. o 2,3 proc. wyższa niż przed rokiem. Będzie miało to znaczny wpływ na pogłowie tuczników, które w ocenie ekspertów BGŻ BNP Paribas w 2016 r. powinno wzrosnąć w tym kraju o 6,2 proc. względem 2,7 proc. dla całej UE.