Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25 -
Pogłowie zwierząt gospodarskich
2024-04-25
Poznaj produkty
-
Powerfarm
2011-01-04 -
Przenośniki korytowe Typ DTA
2013-05-24 -
Motyko-grabki metalowe
2013-02-26 -
Żuraw do drewna SV80/GL53
2015-03-26 -
Chlewy dla prosiąt
2014-07-10
Trudna sytuacja producentów wieprzowiny na Ukrainie
Ukraińscy producenci wieprzowiny aktualnie ponoszą bardzo duże straty i stoją niemal na skraju bankructwa – podaje FAMMU/FAPA.
Sektor wieprzowiny na Ukrainie
Ratunkiem dla nich byłoby jak najszybsze rozpoczęcie eksportu. Gwałtowna dewaluacja hrywny może w trakcie najbliższych kilku miesięcy zrujnować sektor wieprzowiny, który jest całkowicie zależny od krajowej konsumpcji. Aktualnie 1 kg mięsa tego gatunku kosztuje na Ukrainie mniej niż 1 USD/kg, tj. 21-25 UAH/kg wagi żywej, w zależności od regionu. W takich okolicznościach produkcja stała się nierentowna, a drobni producenci stopniowo ograniczają pogłowie świń.
Głównym komponentem pasz dla trzody chlewnej na Ukrainie jest pszenica, przy czym pasze stanowią ok. 70% kosztów produkcji. Obecnie bardziej rentowna jest sprzedaż ukraińskiej pszenicy za granicę niż na rynku krajowym. Koszty zakupu witamin i innych, sprowadzanych dodatków paszowych dla świń sporo się zwiększyły. Według producentów, ukraiński rząd powinien wesprzeć krajowy sektor wieprzowiny w ustanowieniu eksportu na dużą skalę, przede wszystkim na rynek europejski i chiński.