| Autor: redakcja1

Trudna sytuacja producentów wieprzowiny na Ukrainie

Ukraińscy producenci wieprzowiny aktualnie ponoszą bardzo duże straty i stoją niemal na skraju bankructwa – podaje FAMMU/FAPA.

Trudna sytuacja producentów wieprzowiny na Ukrainie

Sektor wieprzowiny na Ukrainie


Ratunkiem dla nich byłoby jak najszybsze rozpoczęcie eksportu. Gwałtowna dewaluacja hrywny może w trakcie najbliższych kilku miesięcy zrujnować sektor wieprzowiny, który jest całkowicie zależny od krajowej konsumpcji. Aktualnie 1 kg mięsa tego gatunku kosztuje na Ukrainie mniej niż 1 USD/kg, tj. 21-25 UAH/kg wagi żywej, w zależności od regionu. W takich okolicznościach produkcja stała się nierentowna, a drobni producenci stopniowo ograniczają pogłowie świń.

 

Głównym komponentem pasz dla trzody chlewnej na Ukrainie jest pszenica, przy czym pasze stanowią ok. 70% kosztów produkcji. Obecnie bardziej rentowna jest sprzedaż ukraińskiej pszenicy za granicę niż na rynku krajowym. Koszty zakupu witamin i innych, sprowadzanych dodatków paszowych dla świń sporo się zwiększyły. Według producentów, ukraiński rząd powinien wesprzeć krajowy sektor wieprzowiny w ustanowieniu eksportu na dużą skalę, przede wszystkim na rynek europejski i chiński.



Tagi:
źródło: