| Autor: redakcja1

Prawie 30 proc. wzrost eksportu hiszpańskiej wieprzowiny

W pierwszej połowie br. eksport mięsa wieprzowego z Hiszpanii zwiększył się o 29% w ujęciu roku do 752 tys. ton. Jak wskazuje FAMMU/FAPA, było to przede wszystkim zasługą trzykrotnego wzrostu wolumenu dostaw do Chin, które stanowią aktualnie 20% łącznego eksportu z Hiszpanii względem 8% w tym samym czasie 2015 r.

Prawie 30 proc. wzrost eksportu hiszpańskiej wieprzowiny

Eksport wieprzowiny z Hiszpanii

Grudniowy spis pogłowia wskazuje na zwyżkę liczebności hiszpańskiej trzody chlewnej, zatem wysokie zapotrzebowanie ze strony Chin jest szansą na upłynnienie nadwyżek rynkowych mięsa.
 
Więcej niż przed rokiem wieprzowiny Hiszpanie skierowali również do innych krajów azjatyckich, m.in. do Japonii i Korei Płd. Chińskie władze wydały niedawno zezwolenia na przywóz wieprzowiny z pięciu nowych hiszpańskich zakładów produkcyjnych.
 
Aktualnie aż 26 zakładów z Hiszpanii posiada pozwolenia na eksport do Chin, a w najbliższej przyszłości oczekiwane jest zatwierdzenie następnych. Hiszpania ma najwięcej zakładów ze wszystkich krajów członkowskich, przed Niemcami, Danią i Francją, które mają zezwolenia na dostawy do Państwa Środka.
 
Hiszpania zwiększyła również o 7% wywóz wieprzowiny do państw członkowskich UE, w tym przede wszystkim do Włoch i Polski. Główny unijnym odbiorcą hiszpańskiej wieprzowiny pozostaje Francja, jednak dostawy w tym kierunku obniżyły się o 13%. Mniej wieprzowiny niż przed rokiem sprowadziła z Hiszpanii również Portugalia.
 
Wartość eksportu hiszpańskiej wieprzowiny od stycznia do czerwca br. wyniosła 1,515 mln EUR i była o 18% większa niż przed rokiem. Zwiększyły się zwłaszcza wpływy ze sprzedaży na rynek chiński, gdzie ceny wieprzowiny w pierwszej połowie tego roku były wyjątkowo wysokie. Pomimo wzrostu cen na rynku unijnym, wartość wysyłek zmalała o 3% w ujęciu roku. Zaważyły na tym niskie ceny w UE w pierwszym kwartale br.


Tagi:
źródło: