| Autor: redakcja1

Rynek porów we Francji

Według wstępnych danych szacunkowych, w 2015 roku zbiory porów we Francji powinny wynieść 163,3 tys. ton, a więc to jest więcej o 2% w stosunku do roku poprzedniego i o 2% wobec przeciętnej wielkości produkcji z lat 2009-2014 – podaje FAMMU/FAPA.

Rynek porów we Francji

Rynek porów

W analizowanym okresie o 1% mniejsze będą obszary upraw tych warzyw, która wyniesie łącznie 5,1 tys. ha. Jak wynika z najnowszych dostępnych danych za rok 2013, w Unii Europejskiej zebrano w sumie 848 tys. ton porów, przy czym to Francja jest jednym z czołowych, tj. zaraz po Belgii unijnych producentów tych warzyw z 20% udziałem w zbiorach.

 

W zeszłym roku całkowity eksport francuskich porów zamknął się wynikiem 17,9 tys. ton, w tym 15,3 tys. ton wysłano na pozostałe unijne rynki. Z kolei wielkość importu tych warzyw to 33,8 tys. ton z czego 31 tys. ton Francuzi sprowadzili z pozostałych państw członkowskich, w tym aż 21,2 tys. ton z Belgii.



Tagi:
źródło: