| Autor: redakcja1

Handel polskimi warzywami

Jednym z czynników stymulujących rozwój krajowej produkcji warzywniczej jest zapotrzebowanie eksportowe.

Handel polskimi warzywami
W okresie jedenastu miesięcy 2019 r. wartość polskiego eksportu warzyw świeżych osiągnęła poziom 688 mln EUR, a więc wyższy o 7% niż w analogicznym okresie 2018 r.
 
Najważniejszymi importerami polskich warzyw były kraje Unii Europejskiej, w tym szczególnie Wielka Brytania - 144 mln EUR, Niemcy - 134 mln EUR oraz Francja - 66 mln EUR i Holandia - 42 mln EUR. Spośród krajów zlokalizowanych poza Unią Europejską największe wpływy polscy eksporterzy otrzymali w wysyłce na Ukrainę - 23 mln EUR i do Białorusi - 20 mln EUR. W całym 2019 r. zyski z eksportu warzyw świeżych mogły osiągnąć 0,7 mld EUR, a więc to o 8% więcej niż w 2018 r.
 
Z końcem sezonu produkcyjnego zmniejsza się podaż warzyw na rynku krajowym. W związku z tym krajowy asortyment warzyw w coraz większym stopniu uzupełniany jest importem, szczególnie z południa Europy.
 
Jak wynika ze wstępnych danych Ministerstwa Finansów w obrębie jedenastu miesięcy 2019 r. do Polski sprowadzono 728 tys. ton warzyw względem 544 tys. ton w porównywalnym okresie 2018 r. Równocześnie wydatki poniesione na zakup warzyw zwiększyły się o 19% do 664 mln EUR. Tak duży wzrost przywozu wynikał z relatywnie niskich zbiorów warzyw w latach 2018-2019 w porównaniu z latami wcześniejszymi, a w efekcie na konieczności uzupełniania podaży z produkcji krajowej zwiększonym importem. Największe wydatki poniesiono na zakup warzyw z Hiszpanii - 235 mln EUR, Holandii - 145 mln EUR, Niemiec - 104 mln EUR i z Włoch - 56 mln EUR.
 
W całym 2019 r. wartość importu warzyw świeżych mogła osiągnąć 730 mln EUR w odniesieniu do 625 mln EUR w roku 2018.


Tagi:
źródło: