Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognoza unijnej produkcji mięsa
2024-05-17 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (5.05.2024)
2024-05-17
Poznaj produkty
-
Przyczepa z podwyższonymi burtami Welger
2011-04-06 -
TOXAN® PŁYN
2015-02-25 -
Opielacz rotacyjny ROTANET
2019-08-27 -
Ładowacz Czołowy XTREME 2 Hydramet
2020-03-12 -
Mulczery leśne ORSI WPK M
2015-03-11 -
Wały dogniatające STAR
2020-02-20
Niemcy – Badania wykazały, że to nie ogórki są źródłem epidemii
Eksperci informują, że wyniki najnowszych badań laboratoryjnych są co najmniej zaskakujące. Badania te poddają w wątpliwość przypuszczenia, że to hiszpańskie ogórki są źródłem zatruć pokarmowych.
Testy przeprowadzone w laboratorium dowodzą, że prawdopodobnie bakteria EHEC odkryta w Hamburgu na hiszpańskich ogórkach nie jest przyczyną licznych zatruć pokarmowych w Niemczech i śmierci 15 osób. Informację tę do opinii publicznej podała niemiecka senator ds. zdrowia.
Mimo najświeższych informacji w Niemczech zakaz spożywania ogórków, pomidorów i sałaty nadal się utrzymuje. Według ekspertów bezpieczniej jest nie dać się ponieść emocjom i zapobiegawczo jeszcze przez jakiś czas zrezygnować ze spożywania tych warzyw. Przynajmniej do czasu, gdy naukowcy odkryją prawdziwe źródło choroby.
Dotychczas na tajemniczą chorobę zmarło w Niemczech kilkanaście osób. Poza tym liczba chorych wraz z osobami o podejrzeniu zarażenia sięga 1500. Odnotowano też pierwszy przypadek śmiertelny we Szwecji.