Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognoza unijnej produkcji mięsa
2024-05-17 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (5.05.2024)
2024-05-17
Poznaj produkty
-
ebm-papst S3G630-DQ37-35
2020-02-07 -
Poskromy dla bydła SA0035
2014-06-20 -
Kosiarka spalinowa Faworyt GYK51BS750N
2014-05-12 -
Agregat Prądotwórczy 30 kVA
2011-08-19 -
DEUTZ - szyba drzwiowa
2011-12-13 -
Ładowarka teleskopowa JCB 526 AGRI
2012-08-10
Niemcy – Niebezpieczne warzywa
W ostatnich dniach rozpoznano kilkaset zatruć pokarmowych, a dwa z nich skończyły się śmiertelnie. W związku z tym eksperci zwrócili swoje podejrzenia w stronę niemieckich warzyw hodowanych na północy kraju.
Przypuszczają, że właśnie te warzywa mogą być przyczyną masowych zatruć, które w dwóch przypadkach zakończyły się śmiercią. Z kolei naukowcy z Berlina uważają, że najbardziej śmiercionośne mogą być sałaty, pomidory i ogórki. Twierdzą też, iż trujące właściwości tych warzyw mogły wywołać opryski ochronne, do których zostały użyte ludzkie lub zwierzęce odchody.
Sprawa jest o tyle niebezpieczna, bo możliwe, że zatrucie wywołała bakteria E. coli. Szczep ten może doprowadzić do bardzo męczących i niebezpiecznych krwawych biegunek, które mogą spowodować silne odwodnienie organizmu. Oprócz tego bakteria ta może doprowadzić do stałych zmian w organizmie np. uszkadzając nerki.
Z dnia na dzień przybywa coraz więcej chorych. Tempo roznoszenia się choroby jest zastraszające, gdyż we wtorek odnotowano 460 zachorowań, na następny dzień było ich już 600, z czego w większości to kobiety.