Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-03
-
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Siewnik do poplonów Kverneland a-drill
2015-01-15 -
Ruszta żeliwne z otworem
2016-03-09 -
Kretołap z sygnalizatorem Pułapka na krety
2014-05-12 -
Traktorek Kubota A17D 4x4
2011-12-19 -
TYTANIT® Biostymulator
2012-01-13
W 2015 r. globalny eksport warzyw świeżych wyniósł 39 mln ton
Jak wynika ze wstępnych danych Comtrade/Eurostat, w 2015 r. globalny eksport warzyw świeżych wyniósł 39 mln ton w stosunku do 39,2 mln ton rok wcześniej - podaje FAMMU/FAPA.
Holandia, Meksyk i Hiszpania czołowymi eksporterami warzyw
Największym dostawcą w skali światowej była Holandia z wynikiem 5,37 mln ton. W dalszej kolejności w gronie czołowych dostawców znalazł się Meksyk z 5,18 mln ton oraz Hiszpania z 5,16 mln ton. W pierwszej piątce eksporterów znalazły się również Chiny z 4,94 mln ton i Stany Zjednoczone z 2,02 mln ton.
Uwzględniając podział na ugrupowania państw największym globalnym dostawcą jest UE-28 z całkowitym wynikiem ponad 13,7 mln ton.
Na pierwszym miejscu w światowym eksporcie warzyw znalazły się pomidory z 8,3 mln ton. Następne pozycje zajęły takie produkty jak: cebula z 7,6 mln ton, papryka słodka z 3,2 mln ton, ogórki z 2,9 mln ton i marchew z 2,6 mln ton.