| Autor: redakcja1

Wzrost ceny warzyw do przetwórstwa

We wrześniu 2013 roku w krajowym skupie oferowano wyższe niż w roku minionym ceny za warzywa do przetwórstwa, co wynikało z mniejszej podaży warzyw na rynku - informuje Bank BGŻ.

Wzrost ceny warzyw do przetwórstwa
Jak wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa, w dwóch pierwszych dekadach września 2013 roku ceny kalafiorów różyczkowanych wynosiły 1,04-1,11 zł/kg w stosunku do 0,89-1,11 zł/kg przed rokiem. Natomiast w przypadku brokułów różyczkowanych było to 1,47-1,65 zł/kg wobec 1,40-1,50 zł/kg w 2012 roku.
 
Wyższe ceny odnotowano także w odniesieniu do cukinii na kostkę, za którą płacono 0,28 zł/kg, a zatem o 22% więcej niż przed rokiem. Fasola szparagowa w omawianym okresie podrożała o 2,7% do poziomu 0,75 zł/kg. Najbardziej, bo o blisko 200%, zwiększyły się ceny cebuli skierowanej do przetwórstwa do 1,29 zł/kg w stosunku do 0,69 zł/kg rok wcześniej.
 
Wzrosty kosztów w przetwórstwie, wynikające z dostępności surowca, łagodzą w dużym stopniu również wyższe niż przed rokiem ceny warzyw przetworzonych, w tym też mrożonek warzywnych.
 
Według danych Foodnews, cena mrożonych kalafiorów z Polski przeciętnie w analizowanym przedziale czasowym była o 17-19% większa niż w analogicznym okresie w roku poprzednim i wyniosła 0,59-0,64 euro/kg.
 
Mrożone brokuły z Polski w tym czasie podrożały o 23-24% do granicy 0,72-0,75 euro/kg. Cena mrożonej cebuli, choć w ostatnim miesiącu wykazywała tendencje do spadków, średnio w relacji rocznej zwiększyła się o 62% do 0,45 euro/kg.
 


Tagi:
źródło: