Konkurs kulinarny poznańskich gospodyń

Placek na maślunce z kruszonką, kapuśniak parzybroda i pyry w mundurkach z gzikem, to tylko niektóre potrawy, których można było skosztować w sobotę 20 sierpnia w domu kultury w poznańskim Morasku.

Konkurs kulinarny poznańskich gospodyń


Z inicjatywy Senator Jadwigi Rotnickiej i Przewodniczącego Rady Osiedla Morasko - Radojewo i zarazem członka Rady Powiatowej WIR w Powiecie Poznańskim - Wiesława Sałkiewicza, odbył się tam konkurs kulinarny "Smaki Poznania". W szranki o najlepszą potrawę stanęły: Koło Gospodyń "Złota Pyra" Morasko - Radojewo, Koło Gospodyń Poznań - Szczepankowo, Koło Gospodyń ze Spławia oraz przedstawicielki Rodzinnych Ogródków Działkowych "Karolin" Koziegłowy.

Panie przygotowały po jednym daniu na ciepło, dwa dania na zimno oraz "słodkie". Potrawy oceniała nie byle jaka komisja, bo w jej składzie znaleźli się Aleksander Tecław oraz właściciel restauracji "Hacjenda" - Lesław Wiatrowski. Wszystkie potrawy były wyśmienite, ale szczególne uznanie oceniających zdobyły placki ziemniaczane z cukinią, zupa "ślepe ryby" i rogaliki z powidłami z mirabelek.

Po wyrównanej walce, I miejsce w konkursie zdobyło Koło Gospodyń "Złota Pyra" z Moraska. Wszystkie uczestniczki otrzymały nagrody w postaci różnorakich robotów kuchennych, a zwycięska drużyna będzie reprezentować Poznań na Festiwalu Kuchni Wielkopolskiej, który odbędzie się 17 września br. w Gnieźnie. Patronat nad finałem konkursu objęli: ks. abp Józef Kowalczyk - Prymas Polski, Ministerstwo Rolnictwa i rozwoju Wsi, a także Marszałek Województwa Wielkopolskiego.

Konkursowi towarzyszyła zorganizowana przez Wiesława Sałkiewicza wystawa starych fotografii oraz pocztówek dawnego Moraska.




Tagi:
źródło: