Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Wały do pługów Partner II Wał campbell EXPOM
2016-04-28 -
Nagrzewnica wodna Blowair S3 o mocy 52 kW
2013-09-05 -
Sznurek lepny na muchy 500m (zestaw)
2013-05-20 -
Zbiorniki Swimmer
2016-04-14 -
PRONAR 82TSA
2013-05-20 -
Kocioł KOSTRZEWA TWIN BIO LUXURY NE 12 KW
2020-04-23
Coraz mniejsza opłacalność w produkcji żywności
Niestety w okresie od stycznia do czerwca bieżącego roku zarówno branża drobiarska jak i spirytusowa odnotowały ujemne saldo.
W tym czasie opłacalność netto sektora drobiarskiego osiągnęła ujemne saldo w wysokości 1,2 procenta, gdzie w zeszłym roku było ono dodatnie i wyniosło 1,7 procenta. Znacznie większy spadek jest w branży spirytusowej, bo z dodatniego 6,1 procenta obniżyło się na ujemnie 5,1 procenta.
Zdaniem producentów za taki stan rzeczy odpowiedzialne są podwyżki cen za podstawowe surowce jak choćby zboże, cukier, ryby czy żywiec oraz opóźnienia w wprowadzeniu zmian cenowych, które nie przekładają się od razu na zyski.
Niestety efektem braku opłacalności lub spadkiem zysków będzie prawdopodobnie bankructwo firm, które sobie z tym problemem nie poradzą. Jednakże z drugiej strony taka sytuacja pozytywnie wpłynie na konsolidacje firm, co pozwoli na wzmocnienie ich pozycji na rynku poprzez obniżenie kosztów produkcji oraz zwiększenie konkurencyjności.