| Autor: redakcja1

Eksport polskich towarów rolno-spożywczych (Q1 2014)

Na początku 2014 r. w porównaniu z I kwartałem 2013 r. zwiększył się wolumen i wartość eksportu wielu produktów rolno-spożywczych, w tym głównie mleka i jego przetworów, ziarna zbóż i produktów zbożowych, tłuszczów roślinnych, mięsa drobiowego, produktów paszowych, a także wyrobów cukierniczych - podaje Agencja Rynku Rolnego.

Eksport polskich towarów rolno-spożywczych (Q1 2014)
Pomimo niższego kontyngentu, wzrosła wartość eksportu ryb, warzyw oraz piwa i win. Spadek wysyłki w porównaniu do I kwartału 2013 r. zanotowano w przypadku żywca, mięsa czerwonego, tłuszczów zwierzęcych, owoców i ich przetworów, soków owocowych i warzywnych, ziemniaków oraz nasion roślin oleistych.
 
W I kwartale 2014 r., podobnie jak na początku roku poprzedniego, w strukturze towarowej polskiego eksportu rolno-spożywczego dominowało: mięso czerwone, produkty mleczarskie oraz tytoń i wyroby tytoniowe. Udział mięsa w wartości eksportu zmalał z 13% do 12%, tytoniu z 8% do 7%, a owoców z 8% do 6%. Zwiększył się za to udział produktów mleczarskich z 8% do 10% oraz wyrobów cukierniczych i przetworów zbożowo-mącznych z 6% do 7% w obu przypadkach.
 
Towary rolno-spożywcze wysyłane z Polski w 77-78% są kierowane na rynek unijny. Głównym partnerem handlowym Polski pozostają Niemcy, do których w I kwartale 2014 r. sprzedano produkty rolno-spożywcze za 1,1 mld euro wobec 1,0 mld euro rok wcześniej. Udział tego kraju w wartości polskiego eksportu tych produktów stanowił 23% w stosunku do 22% w I kwartale 2013 r.
 
Kolejnym odbiorcą z 7% udziałem była Wielka Brytania, do której dostarczono towary o wartości blisko 0,4 mld euro, co daje wzrost o 2% w odniesieniu do I kwartału 2013 r. Trzecie miejsce zajęła w tym roku Francja z wynikiem 0,3 mld euro, czyli to o 11% więcej niż przed rokiem.
 
W związku z tym Rosja zajęła czwarte miejsce, za Francją pomimo, że wartość eksportu do Rosji również wzrosła i to o 3%. Na kolejnych miejscach uplasowały się Czechy, Włochy i Holandia. Spośród 17 głównych odbiorców polskiej żywności istotny spadek wartości eksportu odnotowano w przypadku Ukrainy ze 115 mln euro w I kwartale 2013 r. do 96 mln euro w I kwartale 2014 r.


Tagi:
źródło: