Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25 -
Pogłowie zwierząt gospodarskich
2024-04-25
Poznaj produkty
-
Kombajn do zbioru malin i borówki KAREN
2020-04-08 -
Siewniki pneumatyczne Maszyny nowe
2017-05-16 -
Nawóz mineralny pod róże
2011-03-01 -
Blattin Glimel Dodatek energetyczny dla krów
2013-03-19 -
Autogaz
2015-09-29 -
URSUS 1934
2011-01-04 -
Kanały wenlylacyjne
2013-01-03
Komunikat Rady Gospodarki Żywnościowej w sprawie polskiej żywności
Biorąc pod uwagę nasilające się w ostatnim okresie medialne negatywne stwierdzenia dotyczące bezpieczeństwa oraz jakości polskiej żywności. Rada Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa l Rozwoju Wsi Rzeczypospolitej Polskiej pragnie uprzejmie poinformować, że cała żywność produkowana w Polsce, produkowana jest w ramach obowiązujących w całej Unii Europejskiej przepisów prawa żywnościowego i przyjętych standardów.
Polski system urzędowej kontroli żywności przeszedł pozytywnie wszelkie niezbędne audyty i spełnia wymogi unijne. Ze względu na prewencyjny sposób prowadzenia nadzoru należy do najbardziej skutecznych i rygorystycznych na świecie. Polska żywność, spełnia wszelkie wymagane prawem normy, zarówno pod kątem bezpieczeństwa jak i jakości. Jej jakość i bezpieczeństwo cieszą się zaufaniem konsumentów w całej Unii Europejskiej oraz poza jej granicami. Polskie inspekcje urzędowej kontroli żywności i współpracujące z nimi firmy audytorskie krajowe i zagraniczne funkcjonują systemowo i kooperują ze sobą. Nakazuje im to prawo i przyjęte rozwiązania interkorporacyjne, takie jak systemy IFS, czy BRC Food (implementowana jest właśnie wersja „BRC Food 4" i ostatnia wersja systemu IFS) obejmujące nie tylko wszystkie etapy produkcji, ale i logistykę wraz z dystrybucją detaliczną.
Podstawą walki konkurencyjnej na wspólnym rynku europejskim powinna być wyłącznie przewaga rynkowa taka jak jakość i cena produktu.
Tworzenie barier w handlu wspólnotowym na podstawie nieudokumentowanyeh negatywnych opinii, podważających wiarygodność całego unijnego systemu kontroli i bezpieczeństwa żywności źle służy europejskiej gospodarce żywnościowej.
Mam nadzieję, że nieudokumentowane a rozpowszechniane opinie o polskiej żywności, które pojawiły się ostatnio w mediach zostaną wyjaśnione i zweryfikowane. Równocześnie deklarujemy w najbliższym czasie, około 19 marca 2013 roku zorganizowanie spotkania z przedstawicielami zagranicznych oraz krajowych mediów, w celu wyjaśnienia powstałych nieporozumień.
Bronisław Wesołowski
Przewodniczący RGŻ