Kategorie
Zobacz również tu
-
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30 -
Użytkowanie gruntów rolnych
2024-04-30 -
Powierzchnia obszarów wiejskich
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Nawóz ActiMag Universal
2014-01-07 -
opony rolnicze 650/85R38 marki Goodyear
2014-11-07 -
Eletor SYR-DT-01-W
2021-11-30 -
MASZYNA DO OBIERANIA CEBULI
2017-06-26
Na Podkarpaciu powstał klaster zrzeszający producentów regionalnej żywności
Powstały na Podkarpaciu klaster wytwórców zdrowej i ekologicznej żywności przyjął sobie za główny cel promocję tego rodzaju pożywienia.
Z informacji podanych przez inicjatora powstania klastra wynika, że zrzeszenie skupia w tym momencie 20 przedsiębiorców i instytucji. Należą do nich m.in.: zakłady mięsne, cukiernie i piekarnie z woj. podkarpackiego.
Głównym celem stowarzyszenia jest promocja żywności tradycyjnej, produkowanej przez przedstawicieli klastra. W związku z tym, planowana jest akcja informacyjna oraz dystrybucja produktów z logiem klastra.
Ważnym elementem funkcjonowania klastra będzie również poszukiwanie odpowiednich programów unijnych, umożliwiających pozyskiwanie funduszy m.in. na zakup maszyn i urządzeń oraz rozbudowę firmy.
Przypomnijmy, że jednym z najsłynniejszych na świecie klastrów jest Dolina Krzemowa w USA.