| Autor: redakcja1

Siła w mięsie, czyli Świętomięs Polski

W dniach 8-9 września bieżącego roku w Parku Śląskim mieszczącym się w Chorzowie odbyła się już druga edycja Świętomięs Polski.

Siła w mięsie, czyli Świętomięs Polski



Głównym organizatorem tego wydarzenia jest Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej. Natomiast wśród współorganizatorów znalazł się Związek Rzemiosła Polskiego, Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach, Śląska Izba Rolnicza, a także Śląski Cech Rzeźników i Wędliniarzy w Katowicach.
 
Komitet Honorowy nad imprezą sprawowało Ministerstwo Gospodarki, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Wojewoda Śląski, Katowice.eu, "Chorzów wprawia w ruch", a także "Śląskie. Pozytywna energia" oraz Międzynarodowe Targi Poznańskie.
 

 
Partnerem Oficjalnym był Park Śląski, a Patronatem Naukowym Świętomięs Polski objął Uniwersytet Rolniczy, Akademia Wychowania Fizycznego w Katowicach, Śląski Uniwersytet Medyczny, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Z kolei Patronat Medialny nad tą imprezą sprawował m.in. Twój portal rolniczy Gospodarz.pl.
 
Tegoroczna edycja tego święta rozpoczęła się Międzynarodowym Biegiem na 24 godziny, a także konferencją poruszającą „Aktualne Problemy branży mięsnej”. Podczas spotkania omawiano nie tylko jakość produktów mięsnych, ale także „Public i Media Relations a branża mięsna”.
 
Uroczyste otwarcie poprzedził korowód „Parada Mięs”, w której udział wzięli Andrzej Stania, Główny Rzeźnik Śląska oraz Prezes Cechu Rzemieślników i Wędliniarzy w Katowicach, Remigiusz Rączka, Główny Mistrz Kulinarny Mięsnego Śląska, Orkiestra Dęta KWH S.A, KWK Mysłowice – Wesoła, kapelmistrz Mirosław Kaszuba, teatr „Galimatias”, a także uczniowie Szkół Spożywczych i Gastronomicznych. Jednakże do uroczystego otwarcia nie użyto tradycyjnie wstążki, lecz pęta Krupnioka niesionego przez Głównego Rzeźnika Śląska, które następnie przecięto nożem rzeźnickim.
 
 

 
Podczas wydarzenia nominowano dziennikarzy do nagrody „Carnelius”, którą następnie wręczono ją redaktor Annie Wsoczańskiej za obiektywne przekazywanie wiadomości związanych tematycznie z branżą mięsną.
 
W trakcie trwania imprezy każdy z przybyłych miał okazję do skosztowania regionalnych przysmaków, takich jak Kiełbasa Śląska czy Krupniok. Oczywiście nie mogło zabraknąć również Kotła Świętomięsnego czy gulaszu z mięsa wołowego oraz największej na świecie porcji Flaków Wołowych – Rekord Guinnessa, a także potraw przyrządzonych z mięsa posiadającego certyfikat jakości żywności QAFP.
 

Całość imprezy uświetniały liczne występy artystyczne nie tylko zespołów ludowych, ale również odbył się koncert Orkiestry Dętej KWH S.A., Grupy „Babylon” czy takich gwiazd, jak Gienek Loska & Bar oraz Krzysztof Krawczyk.
 
Program wydarzeń obfitował w różnorodne atrakcje, które znajdowały się w poszczególnych strefach tematycznych. W związku z tym w „Zagrodzie Młodych Hodowców” przygotowano zabawy, konkursy czy hodowlane warsztaty plastyczne dla najmłodszych uczestników.
 
Z kolei na „Scenie Ludowej” były występy artystyczne zespołów folklorystycznych oraz była możliwość skosztowania regionalnych potraw. W przypadku sekcji „Mięso dla Zdrowia” - Promocja przez Edukację można było skonsultować się z dietetykami, technologami żywienia, czy technologami mięsa. Poza tym prezentowano liczne prelekcje dotyczące „Grillowania dla zdrowia”, „Aktualnych trendów w produkcji przetworów mięsnych” czy też „Produktów mięsnych w diecie człowieka”.
 

W strefie „Mięso dla Sportu” można było zobaczyć bobslej z Igrzysk Olimpijskich w Vancouver i całą olimpijską załogę. Odbyły się również pokazy walk judo kobiet i mężczyzn. Istniała możliwość skonsultowania się w kwestii odżywiania oraz dietetyki u mgr Grzegorza Zydka, który jest obecnie dietetykiem piłkarskiej drużyny Piasta Gliwice. Natomiast gościem specjalnym był Tomasz Sikora – Wicemistrz Olimpijski i Mistrz Świata w biathlonie.
 
Jak zatem widać, dzięki tak bogatemu programowi wydarzeń każdy mógł znaleźć coś dla siebie.

Impreza została sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego, Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
 


Tagi:
źródło: