Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognoza unijnej produkcji mięsa
2024-05-17 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (5.05.2024)
2024-05-17
Poznaj produkty
-
CASE Szyba tylna dolna przezroczysta
2011-12-14 -
Siarczan amonu AS 21
2012-01-12 -
ŚWIDER DO ŁUPAREK FI 77 mm HARTOWANY
2012-05-31
Spadło spożycie tłuszczy Omega 3
W Polsce potrzebna jest skuteczna kampania reklamowa promująca konsumpcję ryb, gdyż to właśnie one posiadają niezbędne dla organizmu tłuszcze Omega 3.
Dlatego też dietetycy zalecają, aby każda dorosła osoba spożywała 10-11 kg ryb rocznie. Dopiero wtedy nasz organizm będzie miał odpowiednią ilość tłuszczy nienasyconych. Kiedyś występowały one w mięsie zwierząt hodowlanych. Niestety z czasem zaczęto je karmić paszą, co wpłynęło na skład chemiczny ich tłuszczu i teraz największą ilość tego cennego związku mamy właśnie w rybach.
Kwasy Omega 3 mają ogromny wpływ na rozwój naszego organizmu. Przede wszystkim chronią skórę przed promieniowaniem UV, a także aktywują syntezę kolagenu i hamują stany zapalne oraz mają szereg innych zalet. Kwasy wpływają również pozytywnie na serce i mózg. W związku z tym także dzieci powinny regularnie spożywać ryby.