| Autor: redakcja1

Struktura geograficzna eksportu produktów rolno-spożywczych z Polski

Podobnie jak w latach poprzednich produkty rolno-spożywcze były eksportowane z Polski głównie na rynek Unii Europejskiej.

Struktura geograficzna eksportu produktów rolno-spożywczych z Polski
W 2023 r. dostawy do krajów UE wygenerowały 38 mld EUR (173 mld zł), co oznaczało wzrost wartości o 7% w odniesieniu do 2022 r. Udział rynku Unii Europejskiej w eksporcie żywności z Polski wyniósł 73%.

Eksport do UE charakteryzował się w 2023 r. znaczną koncentracją geograficzną. Głównym partnerem handlowym Polski pozostały Niemcy. Wysyłka do tego kraju w całym 2023 r. wyniosła 13,3 mld EUR i była o 11% większy niż przed rokiem. Do Niemiec wywożono głównie wyroby tytoniowe - 56 tys. ton, ryby i przetwory rybne - 148 tys. ton, ziarno zbóż, w tym głównie ziarno pszenicy – 1,7 mln ton i ziarno kukurydzy – 1,7 mln ton, mięso drobiowe - 287 tys. ton, karmę dla zwierząt domowych - 288 tys. ton, pieczywo i wyroby piekarnicze - 198 tys. ton oraz czekoladę i wyroby czekoladowe - 95 tys. ton.


Tagi:
źródło: