Kategorie
Zobacz również tu
-
Prognoza unijnej produkcji mięsa
2024-05-17 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (5.05.2024)
2024-05-17
Poznaj produkty
-
DEUTZ - szyba drzwiowa dolna
2011-12-13 -
Wieża miksera WR
2013-04-05 -
Ładowarki Weidemann HOFTRAC 1160 eHoftrac
2020-08-07 -
Kominy wentylacyjne
2013-08-19 -
Taśma szlifierska WG1770
2014-08-05
Zmiany w cenniku usług weterynaryjnych mogą wpłynąć na podwyżki cen mięsa
Wyższe opłaty weterynaryjne są jednoznaczne z droższym mięsem. Kto poniesie koszty tzw. kompromisu między ministrem rolnictwa, a weterynarzami? Odpowiedź jest prosta, albo przetwórcy albo konsumenci.
Eksperci
z przemysłu mięsnego przewidują kolejne podwyżki cen żywności.
Winowajcą zaistniałej sytuacji jest nowy cennik opłat za usługi
weterynarzy w ubojniach mięsa, który niedawno został podpisany
przez Ministra Rolnictwa.
Według
niego, wzrost opłat jest nieodczuwalnie niski i nie powinien
stworzyć większych problemów. Przestrzega też przed rozgłaszaniem
paniki wśród konsumentów o wysokich podwyżkach cen mięsa.
Oczywistą
sprawą jest rola jaką pełnią weterynarze w ubojniach mięsa.
Odpowiednie badania dają konsumentom gwarancję bezpiecznej
żywności.
Poddanie
zwierząt badaniom niestety jest dość kosztowne. Poza tym brak
odpowiedniej ilości pracowników w inspekcji weterynaryjnej
przyczynił się do częstego zlecania badań lekarzom prywatnych
praktyk.
Minister
rolnictwa ma bezpośredni wpływ na stan cennika usług
weterynaryjnych, co więcej sam go ustala. Od początku maja
wprowadzono w nim podwyżki. Jest to wynik kompromisu jaki
wynegocjowali weterynarze z rządem. Wywołało to pewien niesmak
zarówno wśród przetwórców jak i hodowców.
Jak
twierdzą eksperci, przyczyni się to niejednoznacznie do podwyżek
cen mięsa także dla konsumentów. Dodatkowo uważają, że mięso i
tak już osiągnęło wysoki poziom cenowy, a wynagrodzenia lekarzy
raczej nie należą do najuboższych.
Z kolei do najbardziej niepocieszonych należą zakłady mięsne, które uważają zmiany w cenniku za najbardziej krzywdzące dla nich. Twierdzą, że wzrost ponoszonych przez nich kosztów może podskoczyć nawet o 2-3 procent.