Kategorie
Zobacz również tu
-
Pomoc dla producentów zbóż
2024-05-06 -
Zużycie energii elektrycznej
2024-05-06 -
Rekultywacja gruntów
2024-05-06 -
Gospodarstwa rolne w Polsce
2024-05-06
Poznaj produkty
-
Ładowacz Czołowy XTREME M Hydramet
2020-03-12 -
Czyszczalnie do zbóż firmy DAMAS
2011-01-21 -
Stord E2K-FC10MC1
2020-02-07 -
Sorbent Spilkleen Oil Selective SB 18
2016-05-05 -
Przyczepy do zadawania pasz FEDO
2014-04-24 -
Przyczepa rolnicza T710/2-8t- METAL FACH
2016-05-12
Zasady żywienia drobiu w wymaganiach QAFP – Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności
Warunkiem dalszego rozwoju produkcji mięsa drobiowego w Polsce i zwiększenie jego konkurencyjności jest zapewnienie jego wysokiej jakości. Dlatego w dniu 11 grudnia 2009 r. decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP (Quality Assurance for Foods Products) wraz z pierwszym zeszytem branżowym „Kulinarne mięso wieprzowe” uznano za krajowy system jakości żywności. W dniu 13 stycznia 2011 r. został włączony do systemu QAFP zeszyt branżowy dla drobiu: „Kulinarne mięso z piersi kurczaka i indyka oraz tuszki i elementy młodej polskiej gęsi owsianej”, 18 stycznia 2012 do Systemu QAFP został włączony zeszyt branżowy „Wędliny”.
Dla wyrobów drobiowych jako szczególnie ważne jest przestrzeganie standardów żywieniowych w trakcie chowu drobiu. Jednym z głównych standardów jest to, że pasze dla zwierząt pochodzą z udokumentowanych źródeł, a ich zakup i stosowanie jest w pełni dokumentowane. Sposób żywienia oraz stosowane pasze muszą zaspakajać potrzeby pokarmowe zwierząt we wszystkich okresach ich rozwoju.
Żywienie drobiu rzeźnego