Jesienne żniwa amarantusa

Amarantus jest zbożem osiągającym do 2 metrów wysokości. Do koszenia nadaje się dopiero po pierwszych przymrozkach, kiedy zmieni kolor z fioletowego na brązowy.


Jest to rodzaj zboża XXI wieku, gdyż zawiera trzykrotnie więcej białka od mięsa. Poza tym jest zbożem ekologicznym, a jego mąka doskonale nadaje się jako dodatek do leków oraz pieczywa szczególnie dla dzieci, które są na bezglutenowej diecie.

 

Co więcej, otóż zboże to jest całkiem odporne na suszę oraz łatwe w uprawie. Ponadto zboże to zawiera bardzo dobrą frakcję skrobi, przez co jest ona łatwostrawna. Do tego też w znacznie większym stopniu zawiera składniki mineralne takie, jak chociażby magnez, wapń, potas oraz fosfor niż pszenica. Oprócz tego do pozytywnych aspektów produktów wytwarzanych z szarłatu, czyli amarantusa można zaliczyć także wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka oraz błonnika.

 

W Polsce uprawa tego zboża jest możliwa na terenie całego kraju. Niemniej jednak należy pamiętać o tym by gleba pod siew była żyzna i sucha. Wysiew robi się w maju i na 1 ha zużywa się 1 kg tego ziarna, które jest drobniejsze od maku. Z kolei żniwa przypadają najczęściej zaraz po pierwszych przymrozkach, czyli gdy temperatura spadnie poniżej 7 stopni Celsjusza, kiedy to zboże przestaje rosnąć. Zazwyczaj jest to październik lub listopad. Następnie zebrane ziarno trafia do suszarni.

 

Uprawa amarantusa jest bardzo opłacalna, gdyż przy powierzchni 1 ha można zebrać 2-3 tony, a cena skupu jest na ogół trzy razy wyższa niż pszenicy.



Tagi: