| Autor: redakcja1

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie zafałszowania wołowych hamburgerów mięsem końskim

W związku z informacjami medialnymi dotyczącymi zafałszowania wołowych hamburgerów mięsem końskim, informuję, że Inspekcja Weterynaryjna rozpoczęła działania 27 stycznia 2013 roku (niedziela), pozostając w stałym kontakcie z władzami irlandzkimi.

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie zafałszowania wołowych hamburgerów mięsem końskim
Żaden z polskich dostawców surowca do Irlandii nie posiada zatwierdzenia polskiej Inspekcji Weterynaryjnej do prowadzenia uboju koni i/lub rozbioru mięsa końskiego.

Obecnie trwa nadal analiza dokumentacji w polskich zakładach i dotychczas stwierdzono, że nie ma przesłanek wskazujących, aby do mięsa wołowego dodawano koninę.

W toku dochodzenia prowadzonego przez Inspekcję Weterynaryjną pobrano
w jednym zakładzie wskazanym przez władze irlandzkie 14 próbek mięsa wołowego do badań w kierunku określenia gatunku zwierzęcia, z którego pozyskano mięso. Wyniki badań nie wykazały fałszowania mięsa. Dochodzenie trwa nadal.

Jednocześnie Główny Lekarz Weterynarii polecił doraźną kontrolę rzeźni koni w całej Polsce w celu sprawdzenia list dystrybucyjnych odbiorców.


Tagi:
źródło: