| Autor: redakcja1

Niezawodny test na obecność bakterii E. coli w mielonej wołowinie

Amerykańscy naukowcy opracowali czuły, szybki i niezawodny test na wykrycie niebezpiecznych bakterii E. coli w mielonej wołowinie. Działa on głównie w oparciu o reakcję łańcuchową polimerazy, przez co wykrywa w mięsie konkretne geny bakterii wykazujące obecność patogenów.

Niezawodny test na obecność bakterii E. coli w mielonej wołowinie
W ten sposób będzie można zwiększyć ogólne bezpieczeństwo żywności, gdyż test ten można stosować również w przypadku innych produktów, które narażone są na zakażenie tą groźną bakterią.
 
Niemniej jednak, zdaniem ekspertów obecność bakterii E. coli w żywności nie zawsze jest niebezpieczna, gdyż tylko niektóre jej szczepy odpowiedzialne są za produkcję groźnych toksyn jak Shiga lub werotoksyna. Natomiast z 250 różnorodnych szczepów tego typu odpowiedzialna za zachorowania u ludzi może być blisko 100 szczepów.
 
Te niebezpieczne bakterie mogą wystąpić w niepasteryzowanych przetworach mlecznych, surowej wołowinie, owocach, warzywach, a także w napojach owocowych, mogąc spowodować poważne zatrucia pokarmowe, czy krwotoczne zapalenie jelita grubego.
 
Jak wynika z danych, tylko w październiku zeszłego roku w Stanach Zjednoczonych wycofano ze sprzedaży niemal tonę wołowiny, w której to wykryto te niebezpieczne bakterie. Dlatego też tak niezwykle ważne jest stworzenie testu pozwalającego na szybkie i niezawodne wykrycie ich w żywności, co pozwoli na zmniejszenie ryzyka zakażeniem się bakteriami E. coli.


Tagi:
źródło: