Kategorie
Zobacz również tu
-
Pomoc dla producentów zbóż
2024-05-06 -
Zużycie energii elektrycznej
2024-05-06 -
Rekultywacja gruntów
2024-05-06 -
Gospodarstwa rolne w Polsce
2024-05-06
Poznaj produkty
-
NOWA Brona chwastownik 3 lub 6 metrów
2011-11-16 -
Przenośniki kubełkowe do zboża
2020-10-06 -
Pług zagonowy zawieszany ÖVERUM CT-F
2013-03-21 -
Kosiarka spalinowa Einhell RG-PM-51 S B&S
2014-05-12 -
Przyczepa rolnicza T711/2 – 10t
2016-01-19
Tajemnicza zagłada pszczół
Ostatnimi czasy populacja pszczół w Europie spadła aż o 10-30 procent. Podobnie jest w USA gdzie wynik ten wynosi 30 procent, a najgorszą sytuację odnotowano na Bliskim Wschodzie. Tam wymarło aż 85 procent pszczół.
Nikt
nie jest pewny przyczyny tak gwałtownego spadku populacji tych
owadów. Wiadomo, że pszczoły wymierają, a my nie mamy konkretnej
odpowiedzi na pytanie „dlaczego?” więc tym trudniej będzie nam
temu zapobiec.
Naukowcy
badają ule. Jak dotychczas odkryli 27 różnego rodzaju wirusów, 6
gatunków bakterii, 6 rodzajów grzybów, 4 rodzaje roztoczy i
latającego pasożyta. Obecnie szukając przyczyny tajemniczego
wymierania pszczół odkryli dodatkowo 4 wcześniej nie znane wirusy.
Najciekawszy jest to, że wszystkie wymienione drobnoustroje, wirusy i pasożyty zostały odkryte podczas badań zupełnie zdrowych koloni pszczół. Owady te były wożone po całych Stanach Zjednoczonych po to, aby zapylały rośliny.
Eksperci twierdzą, że w ulach aż roi się od różnych niewidocznych dla oka form życia. Co ciekawe, otóż do czasu szokującego odkrycia nikt nawet nie brał takiej możliwości pod uwagę. Jednakże żyjątka mieszkające w ulach nadal nie są odpowiedzią na pytanie: dlaczego wymierają te owady? Uczeni uważają, że nie możliwe będzie zrozumienie przyczyn wymierania gatunku, jeżeli wcześniej nie zapoznamy się z jego naturalnymi warunkami życia.
ONZ zakłada, że to właśnie mieszanka występujących w ulach wirusów, grzybów itp. jest przyczyną tajemniczej zagłady pszczół. Co więcej, otóż przypuszcza, że niektóre działania człowieka mogą mieć także znaczący wpływ na żywotność pszczół.