BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (12.03.2017)


Dodano: 21.03.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 5 do 12 marca 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kaczek tupu brojler, indyczek i kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (12.03.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny drobiu w Polsce

Towar
Polska
Cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3363,0
1,8
indory
5003,1
0,3
indyczki
4991,6
-0,1
kaczki typu brojler
4618,3
-0,8
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
2003,2
-4,3

W analizowanym czasie największa zniżka dotknęła kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 4,3% do 2003,2 zł/t. W mniejszym stopniu odnotowano spadek cen kaczek typu brojler o 0,8% do 4618,3 zł/t, a także indyczek o 0,1% do 4991,6 zł/t. W tym okresie podrożały za to kurczęta typu brojler o 1,8% do 3363 zł/t oraz indory o 0,3% do 5003,1 zł/t.

Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 5 do 12 marca 2017 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, podudzia z kurczaka potaniały o 2,6% do 4974 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 5731 zł/t, a najmniej w północnym – 4555 zł/t.

Mniej w tym czasie płacono za wątrobę z indyka, bo o 2,1% do
4409 zł/t. Najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 4762 zł/t, a najtaniej w północnym - 4172 zł/t.
 
Z kolei o 1,8% zmniejszyła się cena tuszek indyków patroszonych 73% do 8315 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 8433 zł/t, a najniższe - w północnym – 8085 zł/t.
 
Potaniały również podudzia z indyka o 0,5% do 4402 zł/t, gdzie najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 4713 zł/t, a najtaniej w centralnym – 4173 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
W dniach od 5 do 12 marca 2017 r. doszło do wzrostów cen nogi z kurczaka o 6,5% do 5235 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie południowo-wschodnim - 6308 zł/t, a najmniej w północnym – 4909 zł/t.

Ponadto, droższe były również tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 6,4% do 6067 zł/t, tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 1,7% do 5435 zł/t, ćwiartki z kurczaka o 0,7% do 3510 zł/t, skrzydła z kurczaka o 3,1% do 5118 zł/t, filety z piersi kurczaka o 0,8% do 13288 zł/t, uda z kurczaka o 1,2% do 5450 zł/t, filety z piersi indyka o 2,3% do 16570 zł/t, skrzydła z indyka o 1,9% do 4461 zł/t, uda z indyka z indyka o 1,2% do 9240 zł/t, a także wątroby z kurczaka o 1,3% do 2690 zł/t.
 

Ceny produktów drobiowych

Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
6067
6,4
5950
5747
 
6694
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
5435
1,7
5626
5406
5467
6481
tuszki indyków patroszonych 73%
8315
-0,4
8085
8193
 
8433
ćwiartki z kurczaka
3510
0,7
3464
3539
3533
3486
skrzydła z kurczaka
5118
3,1
6014
4829
4367
5590
filety z piersi kurczaka
13288
0,8
12764
13324
12490
13776
nogi z kurczaka
5235
6,5
4909
5626
6308
5160
podudzia z kurczaka
4974
-2,6
4555
4855
5731
5366
uda z kurczaka
5450
1,2
4694
5576
5482
5604
filety z piersi indyka
16570
2,3
16242
16430
 
17620
skrzydła z indyka
4461
1,9
4480
4287
 
4890
uda z indyka
9240
1,2
9291
9019
 
9434
podudzia z indyka
4402
-0,5
4413
4173
 
4713
wątroby z kurczaka
2690
1,3
2718
2592
3747
2487
wątroby z indyka
4409
-2,1
4172
4476
 
4762

źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl