BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (15.01.2017)


Dodano: 24.01.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 8 do 15 stycznia 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen kurcząt typu brojler i kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (15.01.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny drobiu w Polsce

Towar
Polska
Cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3104,5
0,4
indory
4932,2
-1,0
indyczki
4636,0
-0,7
kaczki typu brojler
4439,5
-1,5
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
2047,8
2,7

W analizowanym czasie największa zwyżka dotknęła kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 2,7% do 2047,8 zł/t. W mniejszym stopniu odnotowano wzrost cen kurcząt typu brojler o 0,4% do 3104,5 zł/t. W tym okresie potaniały za to kaczki typu brojler o 1,5% do 4439,5 zł/t, indory o 1% do 4932,2 zł/t i indyczek o 0,7% do 4636 zł/t.

Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 8 do 15 stycznia 2017 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, podudzia z indyka zdrożały o 4,9% do 4081 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie centralnym – 4432 zł/t, a najmniej w zachodnim – 3832 zł/t.

 
O 4,8% do 4251 zł/t zwiększyły się ceny wątroby z indyka. Najwięcej za nią płacono w makroregionie zachodnim – 4674 zł/t, a najmniej w północnym – 4016 zł/t.
 
Z kolei o 3,9% zwiększyła się cena wątroby z kurczaka do 2546 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 3599 zł/t, a najniższe - w centralnym – 2381 zł/t.
 
Podrożały również podudzia z kurczaka o 1,8% do 5634/t, gdzie najdrożej było w makroregionie centralnym – 6054 zł/t, a najtaniej w zachodnim – 2347 zł/t.
 
Więcej w tym czasie płacono za tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami, bo o 1,3% do 5240 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 6718 zł/t, a najtaniej w centralnym - 4763 zł/t.
 
0,2% zwyżkę odnotowano w przypadku uda z kurczaka, za które uzyskiwano 5636 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie południowo-wschodnim – 6527 zł/t, a najtańsze w północnym – 4355 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
W dniach od 8 do 15 stycznia 2017 r. doszło do spadków cen nogi z kurczaka o 5,7% do 5149 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie południowo-wschodnim - 8772 zł/t, a najmniej w północnym – 4513 zł/t.

Ponadto, zniżkom uległy również ceny tuszek indyków patroszonych 73% o 0,5% do 8096 zł/t, skrzydeł z kurczaka o 2,5% do 4896 zł/t, filetów z piersi kurczaka o 0,1% do 12513 zł/t, filetów z piersi indyka o 5,2% do 15783 zł/t, skrzydła z indyka o 0,4% do 4180 zł/t, a także ud z indyka o 4,2% do 8243 zł/t.
 
Ceny produktów drobiowych
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5240
1,3
 
 
4763
 
6718
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
4928
3,4
5021
4860
5200
4896
tuszki indyków patroszonych 73%
8096
-0,5
 
7843
 
8529
ćwiartki z kurczaka
3424
0
3354
3446
3312
3466
skrzydła z kurczaka
4896
-2,5
5215
4427
4394
5742
filety z piersi kurczaka
12513
-1,3
12040
12154
11643
13796
nogi z kurczaka
5149
-5,7
4513
5232
8772
5057
podudzia z kurczaka
5634
1,8
4203
6054
5235
5874
uda z kurczaka
5636
0,2
4355
6065
6527
5763
filety z piersi indyka
15783
-5,2
15822
16199
 
15465
skrzydła z indyka
4180
-0,4
4282
3829
 
4400
uda z indyka
8243
-4,2
8399
7828
 
8291
podudzia z indyka
4081
4,9
4382
4432
 
3832
wątroby z kurczaka
2546
3,9
2780
2381
3599
2424
wątroby z indyka
4251
4,8
4016
4169
 
4674

źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl