BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (22.01.2017)


Dodano: 31.01.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 15 do 22 stycznia 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (22.01.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny drobiu w Polsce

Towar
Polska
Cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3120,5
0,5
indory
4938,0
0,1
indyczki
4725,0
1,9
kaczki typu brojler
4490,1
1,1
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
1947,0
-4,9

W analizowanym czasie największa zwyżka dotknęła indyczek o 1,9% do 4725 zł/t. W mniejszym stopniu odnotowano wzrost cen kaczek typu brojler o 1,1% do 4490,1 zł/t, kurcząt typu brojler o 0,5% do 3120,5 zł/t, indorów o 0,1% do 4938 zł/t. W tym okresie potaniały za to kury mięsne ze stad reprodukcyjnych o 4,9% do 1947 zł/t

Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 15 do 22 stycznia 2017 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, nogi z kurczaka zdrożały o 6,1% do 5464 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie centralnym – 9536 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 4537 zł/t.

 
Z kolei o 4,9% zwiększyła się cena skrzydła z indyka do 4384 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 3599 zł/t, a najniższe - w centralnym – 4339 zł/t.
 
Więcej w tym czasie płacono za wątrobę z indyka, bo o 2,5% do 4355 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 4658 zł/t, a najtaniej w centralnym - 4183 zł/t.
 
Podrożały również uda z indyka o 2% do 8409/t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 9073 zł/t, a najtaniej w centralnym – 7788 zł/t.
 
O 1,3% do 5310 zł/t zwiększyły się ceny tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj. Najwięcej za nią płacono w makroregionie zachodnim – 6852 zł/t, a najmniej w centralnym – 4825 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
W dniach od 15 do 22 stycznia 2017 r. doszło do spadków cen podudzia z indyka o 5,2% do 3869 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie północnym - 4098 zł/t, a najmniej w zachodnim – 3699 zł/t.

Ponadto, tańsze były również tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 3,7% do 4744 zł/t, tuszki indyków patroszonych 73% o 2,4% do 7899 zł/t, ćwiartki z kurczaka o 2,2% do 3348 zł/t, skrzydła z kurczaka o 0,8% do 4857 zł/t, podudzia z kurczaka o 2,9% do 5473 zł/t, uda z kurczaka o 3,6% do 5432 zł/t, filety z piersi indyka o 1,2% do 15588 zł/t, a także wątroby z kurczaka o 3,4% do 2459 zł/t.

Ceny produktów drobiowych

Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5310
1,3
5588
4825
 
6852
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
4744
-3,7
4864
4635
5060
4926
tuszki indyków patroszonych 73%
7899
-2,4
9331
7579
 
8389
ćwiartki z kurczaka
3348
-2,2
3379
3390
3164
3378
skrzydła z kurczaka
4857
-0,8
5826
4170
4163
5718
filety z piersi kurczaka
12515
0,0
11790
12187
11654
13614
nogi z kurczaka
5464
6,1
4537
5596
9536
5003
podudzia z kurczaka
5473
-2,9
4412
5792
5174
5466
uda z kurczaka
5432
-3,6
4419
5725
6099
5627
filety z piersi indyka
15588
-1,2
15511
15737
 
15685
skrzydła z indyka
4384
4,9
4484
4339
 
4424
uda z indyka
8409
2,0
8360
7788
 
9073
podudzia z indyka
3869
-5,2
4098
3847
 
3699
wątroby z kurczaka
2459
-3,4
2545
2424
 
 
2484
wątroby z indyka
4355
2,5
4285
4183
 
4658

źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl