BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (24.04-30.04.2017)


Dodano: 08.05.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Według danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 24 do 30 kwietnia 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen drobiu w Polsce. Wyjątek stanowiły ceny kurcząt brojlerów.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (24.04-30.04.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny drobiu w Polsce

Towar

Polska

Cena w zł/t

Zmiana ceny [%]

kurczęta typu brojler

3260,8

-0,7

indory

5157,3

0,3

indyczki

50134,7

1,3

kaczki typu brojler

4603,8

0,2

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych

2206,8

8,6


W analizowanym okresie największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych – o 8,6% do 2206,8 zł/t. Mniejsze wzrosty odnotowano w przypadku indyczek, indorów i kaczek typu brojler o odpowiednio – 1,3%, 0,3% i 0,2% do 50134,7 zł/t, 5157,3 zł/t i 4603,8 zł/t. Jedynie ceny kurcząt brojlerów poszybowały w dół o 0,7% w relacji tygodniowej i wyniosły 3260,8 zł/t.

Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 24 do 30 kwietnia 2017 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, ceny podudzia z kurczaka podrożały o 3,6% do 5524 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 5959 zł/t, a najmniej w północnym – 4581 zł/t.

Więcej w tym czasie płacono także za skrzydła z piersi indyka, bo o 1,7% do
4581 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 4762 zł/t, a najtaniej w centralnym – 4419 zł/t.

 

Podrożały również filety z piersi indyka do 16595/t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 16795 zł/t, a najtaniej w centralnym – 16368 zł/t.

 

W ostatnim tygodniu kwietnia zwyżkę odnotowano też względem wątroby z indyka – o 0,9% do 4566 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim – 4924 zł/t, a najmniejsze w północnym – 4396 zł/t.

 

Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--

W dniach od 24 do 9 kwietnia 2017 r. doszło do spadków cen większości podrobów drobiowych W Polsce, przy czym największy spadek dotyczył wątróbek z kurczaka – o 6,3% do 2444 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie południowo-wschodnim - 3487 zł/t, a najmniej w zachodnim – 2286 zł/t.


Ponadto, tańsze były również tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj 0 0,7% do 5577 zł/t, tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjkami o 7% do 4886 zł/t, tuszki indyków patroszonych 73% do 8688 zł/t, ćwiartki z kurczaka o 3,5% do 3472 zł/t, skrzydła z kurczaka o 4,5% do 5045 zł/t, filety z piersi kurczaka o 1,3% do 13301 zł/t, nogi z kurczaka o 1,1% do 5222 zł/t, uda z kurczaka o 5,1% do 5302 zł/t, uda z indyka o 0,4% do 9815 zł/t i podudzia z indyka o 1,8% do 4576 zł/t.

Ceny produktów drobiowych

Towar

Polska

Makroregiony

północny

centralny

południowo-wschodni

zachodni

cena w zł/t

zmiana ceny [%]

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj

5577

-0,3

5806

5082

 

6873

tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami

4886

-7,0

5043

4866

4730

5177

tuszki indyków patroszonych 73%

8688

-0,7

10617

8369

 

8688

ćwiartki z kurczaka

3472

-3,5

3469

3531

3332

3436

skrzydła z kurczaka

5045

-4,5

5941

4796

4462

5597

filety z piersi kurczaka

13301

-1,3

12961

13041

12516

14051

nogi z kurczaka

5222

-1,1

4698

5859

6640

4906

podudzia z kurczaka

5524

3,6

4581

5902

5959

5421

uda z kurczaka

5302

-5,1

4764

5550

5434

5193

filety z piersi indyka

16595

1,5

16633

16368

 

16795

skrzydła z indyka

4581

1,7

4559

4419

 

4762

uda z indyka

9815

-0,4

9914

9553

 

9774

podudzia z indyka

4576

-1,8

4772

 

 

4579

wątroby z kurczaka

2444

-6,3

2588

2290

3487

2286

wątroby z indyka

4566

0,9

4396

4543

 

4924



źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl