BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (27.08.2017)


Dodano: 05.09.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 21 do 27 sierpnia 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen kaczek typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (27.08.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny drobiu w Polsce

Towar

Polska

Cena w zł/t

Zmiana ceny [%]

kurczęta typu brojler

3465,1

-0,3

indory

5134,2

-0,7

indyczki

5004,6

-0,6

kaczki typu brojler

4663,6

1,4

gęsi tuczone

8555,3

-0,6

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych

2110,5

-14,9

 

W okresie od 21 do 27 sierpnia 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie kaczek typu brojler o 1,4% do 4663,6 zł/t. Za to zmalały ceny kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 14,9% do 2110,5 zł/t, indorów o 0,7% do 5134,2 zł/t, gęsi tuczonych o 0,6% do 8555,3 zł/t, indyczek o 0,6% do 5004,6 zł/t oraz kurcząt typu brojler o 0,3% do 3465,1 zł/t.

 

Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały podudzia z indyka o 10,8% do 4658 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 6568 zł/t, a najmniej w północnym – 4334 zł/t.

 

W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem skrzydła z indyka o 4,5% do 4910 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie północnym – 5019 zł/t, a najmniejsze w centralnym - 4811 zł/t.
 

Więcej w tym czasie płacono za tuszki indyków patroszonych 73%, bo o 1,9% do 8457 zł/t. Najdrożej było w makroregionie północnym – 8969 zł/t, a najtaniej w centralnym – 8158 zł/t.

 

Z kolei o 1,9% wzrosła cena uda z kurczaka do 5454 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 5850 zł/t, a najniższe - w północnym – 4364 zł/t.

 

O 0,1% do 2347 zł/t zwiększyły się ceny wątroby z kurczaka. Najwięcej za nią płacono w makroregionie południowo-wschodnim – 4259 zł/t, a najmniej w zachodnim – 2191 zł/t.
 

Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--

W dniach od 21 do 27 sierpnia 2017 r. doszło do spadku cen tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami - o 8,9% do 5425 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie zachodnim – 6234 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 5269 zł/t.

 

Ponadto, tańsze były również tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 1,7% do 6220 zł/t, ćwiartki z kurczaka – o 0,3% do 3700 zł/t, skrzydła z kurczaka – o 4% do 5299 zł/t, filety z piersi kurczaka – o 0,7% do 13882 zł/t, nogi z kurczaka – o 4,2% do 5443 zł/t, podudzia z kurczaka o 5,1% do 5181 zł/t, filety z piersi indyka o 2,7% do 16609 zł/t, uda z indyka o 3,5% do 7296 zł/t oraz wątroby z indyka o 5,9% do 4362 zł/t.

Ceny produktów drobiowych

Towar

Polska

Makroregiony

północny

centralny

południowo-wschodni

zachodni

cena w zł/t

zmiana ceny [%]

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj

6220

-1,7

6179

5890

 

6595

tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami

5425

-8,9

5499

5375

5269

6234

tuszki indyków patroszonych 73%

8457

1,9

8969

8158

 

8834

ćwiartki z kurczaka

3700

-0,3

3541

3724

3557

3749

skrzydła z kurczaka

5299

-4,0

6140

5070

4595

5515

filety z piersi kurczaka

13882

-0,7

13691

13792

13713

14030

nogi z kurczaka

5443

-4,2

5129

5887

5988

5190

podudzia z kurczaka

5181

-5,1

4888

4966

6022

5390

uda z kurczaka

5454

1,9

4364

5636

5772

5850

filety z piersi indyka

16609

-2,7

16731

16180

 

16769

skrzydła z indyka

4910

4,5

5019

4811

 

4942

uda z indyka

7296

-3,5

7173

6757

 

8519

podudzia z indyka

4658

10,8

4334

4572

 

5088

wątroby z kurczaka

2347

0,1

2610

2214

4259

2191

wątroby z indyka

4362

-5,9

3716

4885

 

5011


źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl