Partner portalu




BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (30.07.2017)


Dodano: 08.08.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 23 do 30 lipca 2017 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen indyczek, indorów i kurcząt typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (30.07.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości: Drób i jaja


Ceny drobiu w Polsce

Towar

Polska

Cena w zł/t

Zmiana ceny [%]

kurczęta typu brojler

3416,8

-0,3

indory

5302,1

-0,1

indyczki

5158,2

-1,1

kaczki typu brojler

4593,1

1,3

gęsi tuczone

8619,9

0,7

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych

2241,7

1,7

 

W okresie od 23 do 30 lipca 2017 roku największy wzrost cen zaobserwowano w obrębie kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 1,7% do 2241,7 zł/t. Mniejszą zwyżkę odnotowano w przypadku kaczek typu brojler o 1,3% do 4593,1 zł/t, a także gęsi tuczonych o 0,7% do 8619,9 zł/t. Za to zmalały ceny kurcząt typu brojler o 0,3% do 3416,8 zł/t, indorów o 0,9% do 5362 zł/t oraz indyczek o 1,1% do 5158,2 zł/t.

 

Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej potaniały tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 6,3% do 5994 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie centralnym – 6188 zł/t, a najmniej w północnym – 5884 zł/t.

 

Mniej w tym czasie płacono za podudzia z indyka, bo o 3,7% do 4630 zł/t. Najdrożej było w makroregionie centralnym – 4921 zł/t, a najtaniej w zachodnim – 4328 zł/t.

 

Z kolei o 3,4% spadła cena wątroby z kurczaka do 2332 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 3780 zł/t, a najniższe - w zachodnim – 2166 zł/t.
 

W analizowanym okresie obniżkę odnotowano też względem skrzydła z indyka o 2,5% do 4549 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim – 4839 zł/t, a najmniejsze w centralnym - 4247 zł/t.
 

O 2,1% do 5334 zł/t zmniejszyły się ceny skrzydła z kurczaka. Najwięcej za nią płacono w makroregionie zachodnim – 4318 zł/t, a najmniej w centralnym – 3550 zł/t.
 

Potaniały również podudzia z kurczaka o 1,6% do 5194 /t, gdzie najdrożej było w makroregionie południowo-wschodnim – 6392 zł/t, a najtaniej w północnym – 4577 zł/t.

 

1,1% zniżek odnotowano w przypadku tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami, za które uzyskiwano 5321 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie północnym – 5252 zł/t, a najtańsze w centralnym – 8356 zł/t.
 

Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--

W dniach od 23 do 30 lipca 2017 r. doszło do wzrostu cen wątroby z indyka - o 13,8% do 4698 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie centralnym – 5543 zł/t, a najmniej w północnym – 3863 zł/t.

 

Ponadto, droższe były również tuszki kurcząt tuszki indyków patroszonych 73% o 2,2% do 8646 zł/t, ćwiartki z kurczaka – o 0,3% do 3626 zł/t, filety z piersi kurczaka – o 0,2% do 13826 zł/t, nogi z kurczaka – o 3,4% do 5444 zł/t, uda z kurczaka – o 2,1% do 5304 zł/t, filety z piersi indyka o 0,1% do 17177 zł/t oraz uda z indyka o 0,7% do 8358 zł/t.

Ceny produktów drobiowych

Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5994
-6,3
5884
6188
 
5943
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
5321
-1,1
5252
5325
5262
6514
tuszki indyków patroszonych 73%
8646
2,2
8672
8467
 
8968
ćwiartki z kurczaka
3626
0,3
3631
3647
3414
3683
skrzydła z kurczaka
5334
-2,1
6027
5030
4535
5890
filety z piersi kurczaka
13826
0,2
13357
13526
13585
14500
nogi z kurczaka
5444
3,4
5360
5718
5429
5280
podudzia z kurczaka
5194
-1,6
4577
5005
6392
5704
uda z kurczaka
5304
2,1
4425
5617
5363
5307
filety z piersi indyka
17177
0,1
17540
17384
 
16711
skrzydła z indyka
4549
-2,5
4708
4247
 
4839
uda z indyka
8358
0,7
8016
8702
 
8730
podudzia z indyka
4630
-3,7
4332
4921
 
4328
wątroby z kurczaka
2332
-3,4
2641
2172
3780
2166
wątroby z indyka
4698
13,8
3863
5543
 
5268


źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl