Partner portalu




BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (30.10.2016)


Dodano: 07.11.2016

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 24 do 30 października 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen gęsi tuczonych, kurcząt typu brojler oraz kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (30.10.2016)

Jesteś w kategorii wiadomości: Produkcja zwierzęca


Ceny drobiu w Polsce

Towar

Polska

cena w zł/t

Zmiana ceny [%]

kurczęta typu brojler

3159,7

-0,6

indory

5019,2

1,1

indyczki

4683,4

0,3

kaczki typu brojler

4586,6

1,5

gęsi tuczone

7440,9

-0,6

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych

2017,2

-2,0

 

W analizowanym czasie największa zwyżka dotknęła jedynie kaczki typu brojler o 1,5% do 4586,6 zł/t. W mniejszym stopniu odnotowano wzrost cen indorów o 1,1% do 5019,2 zł/t i indyczek o 0,3% do 4683,4 zł/t.
 
W tym okresie potaniały kury mięsne ze stad reprodukcyjnych o 2% do 2017,2 zł/t, kurczęta typu brojler o 0,6% do 3159,7 zł/t oraz gęsi tuczone o 0,6% do 7440,9 zł/t.

Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 24 do 30 października 2016 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, podrożały podudzia z indyka - o 4,9% do 4201 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 4618 zł/t, a najmniej w centralnym – 4011 zł/t.
 
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem udźca z indyka o 4% do 8216 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie północnym – 8458 zł/t, a najmniejsze w centralnym - 7502 zł/t.
 
Z kolei o 3,5% wzrosła cena podudzia z kurczaka do 5572 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 6327 zł/t, a najniższe - w północnym – 4942 zł/t.
 
Więcej w tym czasie płacono za skrzydła indyka, bo o 2,1% do 4451 zł/t. Najdrożej było w makroregionie północnym – 4609 zł/t, a najtaniej w centralnym – 4206 zł/t.
 
Poza tym podrożały również filety z piersi indyka o 0,9% do 16355, gdzie najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 16462 zł/t, a najmniej w północnym – 16306 zł/t.
 
0,3% zwyżkę odnotowano w przypadku uda z kurczaka, za które uzyskiwano 5559 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie południowo-wschodnim – 6668 zł/t, a najtańsze w północnym – 4886 zł/t.
 
Minimalnie, bo o 0,2% do 7930 zł/t zwiększyły się ceny tuszek indyków patroszonych 73%. Najwięcej za nie płacono w makroregionie północnym – 9442 zł/t, a najmniej w centralnym – 7688 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
W dniach od 24 do 30 października br. doszło do spadków cen wątroby z kurczaka o 9% do 2558 zł/t, za którą najwięcej płacono w makroregionie południowo-wschodnim - 3974 zł/t, a najmniej w centralnym – 2306 zł/t.

Ponadto zniżkom uległy również ceny tuszek kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 3,5% do 5544 zł/t, tuszek kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 0,4% do 4722 zł/t, tuszek indyków patroszonych 73% o 0,4% do 7914 zł/t, ćwiartek z kurczaka o 0,3% do 3506 zł/t, skrzydeł z kurczaka o 2,9% do 4949 zł/t, filetów z piersi kurczaka o 3% do 12538 zł/t, nóg z kurczaka o 4,4% do 5601 zł/t oraz wątroby z indyka o 3,8% do 4150 zł/t.
 

Ceny produktów drobiowych

Towar

Polska

Makroregiony

północny

centralny

południowo-wschodni

zachodni

cena w zł/t

zmiana ceny [%]

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj

5544

-3,5

5871

4835

 

 

6877

tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami

4722

-0,4

4789

4643

4806

4994

tuszki indyków patroszonych 73%

7930

0,2

9442

7688

 

 

8313

ćwiartki z kurczaka

3506

-0,3

3444

3557

3239

3593

skrzydła z kurczaka

4949

-2,9

6151

4508

4410

5754

filety z piersi kurczaka

12538

-3,0

11592

12609

10997

13543

nogi z kurczaka

5601

-4,4

4676

5641

9209

4904

podudzia z kurczaka

5572

3,5

4942

5506

6327

5796

uda z kurczaka

5559

0,3

4886

5568

6668

5887

filety z piersi indyka

16355

0,9

16306

16447

 

 

46462

skrzydła z indyka

4451

2,1

4609

4206

 

 

4507

udźce z indyka

8216

4,0

8458

7502

 

 

8309

podudzia z indyka

4201

4,9

4619

4011

 

 

4168

wątroby z kurczaka

2558

-9,0

2469

2306

3974

2793

wątroby z indyka

4150

-3,8

3731

4301

 

 

4697



źródło: Gospodarz.pl/MRIRW, foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl