BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (8.04.2018)


Dodano: 19.04.2018

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Z danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, iż dniach od 2 do 8 kwietnia 2018 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen indorów, kaczek typu brojler i kur mięsnych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (8.04.2018)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny drobiu w Polsce
Towar
Polska
Cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3417,1
0,0
indory
4713,8
-0,4
indyczki
4326,1
0,2
kaczki typu brojler
4613,1
-0,9
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
2624,3
-6,8
 
W okresie od 2 do 8 kwietnia 2018 roku wzrost cen zaobserwowano w obrębie indyczek o 0,2% do 4326,1 zł/t, nie zmieniła się cena kurcząt typu brojler do 3417,1 zł/t. Za to spadły ceny kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych o 6,8% do 2624,3 zł/t, kaczek typu brojler o 0,9% do 4613,1 zł/t, a także indory o 0,4% do 4713,8 zł/t.
 
Według ekspertów resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.) w analizowanym czasie na krajowym rynku podrobów drobiowych, najbardziej podrożały tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szuyj o 7,7% do 6152 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 6727 zł/t, a najmniej w centralnym – 5730 zł/t.
 
O 4,0% do 5065 zł/t zwiększyły się ceny podudzia z kurczaka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie południowo-wschodnim – 6380 zł/t, a najmniej w północnym – 4403 zł/t.
 
Również o 4,0% zwyżki odnotowano w przypadku wątroby z kurczaka, za które uzyskiwano 2678 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie południowo-schodnim – 5630 zł/t, a najtańsze w zachodnim – 5630 zł/t.
 
Więcej w tym czasie płacono za tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami, bo o 3,8% do 5603 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 5746 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 5436 zł/t.
 
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem ćwiartki z kurczaka o 3,3% do 3489 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie północnym - 3751 zł/t, a najmniejsze w południowo-wschodnim – 3300 zł/t.
 
Podrożały również filety z piersi kurczaka o 2,9% do 14637 /t, gdzie najdrożej było w makroregionie zachodnim – 14828 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 13870 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
W dniach od 2 do 8 kwietnia 2018 r. doszło do wzrostu cen skrzydła z kurczaka o 1,8% do 5286 zł/t, za które najwięcej płacono w makroregionie północnym – 5662 zł/t, a najmniej w centralnym – 4975 zł/t.

O 1,1% do 4824 zł/t zwiększyły się ceny skrzydła z indyka. Najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 5099 zł/t, a najmniej w północnym – 4510 zł/t.
 
Również 1,0% zwyżki odnotowano w przypadku fileta z piersi indyka, za które uzyskiwano 14945 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie północnym – 15442 zł/t, a najtańsze w centralnym – 13730 zł/t.
 
Ponadto, tańsze były tuszki indyków patroszonych 73% o 9,5% do 7902 zł/t, wątroby z indyka – o 8,6 % do 3844 zł/t, podudzia z indyka – o 3,1% do 4524 zł/t, uda z kurczaka – o 2,4% do 5342 zł/t, udźce z indyka - o 1,5% do 8860 zł/t.
 
Ceny produktów drobiowych
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
6152
7,7
6062
5730
 
6727
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
5603
3,8
5684
5599
5436
5746
tuszki indyków patroszonych 73%
7902
-9,5
9597
_______
 
8775
ćwiartki z kurczaka
3489
3,3
3751
3488
3300
3471
skrzydła z kurczaka
5286
1,8
5662
4975
5069
5619
filety z piersi kurczaka
14637
2,9
14256
14761
13870
14828
nogi z kurczaka
5373
3,2
4784
5723
4754
5391
podudzia z kurczaka
5065
4,0
4403
4974
6380
5462
uda z kurczaka
5342
-2,4
4424
5505
5840
5566
filety z piersi indyka
14945
1,0
15442
13730
 
15040
skrzydła z indyka
4824
1,1
4913
4510
 
5099
uda z indyka
8860
-1,5
9021
7931
 
9588
podudzia z indyka
4524
-3,1
4690
4034
 
4817
wątroby z kurczaka
2678
4,0
2671
2591
5630
2419
wątroby z indyka
3844
-8,6
3487
4010
 
4356
 
 

źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl