Partner portalu




BIEŻĄCE NOTOWANIA




Ceny drobiu w Polsce (25.09.2016)


Dodano: 03.10.2016

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 19 do 25 września 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych, indorów i indyczek.

Ceny drobiu w Polsce (25.09.2016)

Jesteś w kategorii wiadomości: Drób i jaja


Ceny drobiu w Polsce

Towar

Polska

cena w zł/t

Zmiana ceny [%]

kurczęta typu brojler

3374,3

-1,7

indory

5033,2

1,0

indyczki

4659,4

0,1

kaczki typu brojler

4569,5

-1,6

gęsi tuczone

7463,5

-0,5

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych

2151,7

12,5

 

W analizowanym czasie podrożały kury mięsne ze stad reprodukcyjnych o 12,5% do 2151,7 zł/t, indory o 1,0% do 5033,2 zł/t, a także indyczki o 0,1% do 4659,4 zł/t.

 

Z kolei wśród pozostałego drobiu największa zniżka dotknęła kurczęta typu brojler o – 1,7% do 3374,3 zł/t, kaczki typu brojler - o 1,6% do poziomu 4569,5 zł/t oraz gęsi tuczone o-0,5% do 7463,5 zł/t.


Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach 19 do 25 września 2016 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, podrożały nogi z kurczaka o 6,8% do 5886 zł/t, przy czym najwięcej płacono za nie w makroregionie południowo-wschodnim - 9070 zł/t, a najmniej w zachodnim – 5183 zł/t.

 

Więcej o 6,1% kosztowały też podudzia z indyka, które wyceniono na 3839 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie północnym - 4232 zł/t, a najniższe - w centralnym - 3600 zł/t.

 

W omawianym czasie podrożały również uda z kurczaka - o 1,2% do 5612 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 6792 zł/t, a najmniej w północnym – 5051 zł/t.


W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem podudzia z kurczaka o 0,4% do 5565 zł/t. Najwyższe ceny obowiązywały w makroregionie południowo-wschodnim – 5827 zł/t, a najmniejsze - 5055 zł/t – północnym.

 

Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--

W dniach od 19 do 25 września br. doszło do spadków cen skrzydeł z kurczaka o 6,3% do 5034 zł/t, przy czym najwięcej płacono w makroregionie północnym - 6197 zł/t, a najmniej w centralnym – 4709 zł/t.


Ponadto obniżkom uległy również ceny skrzydeł z indyka o 5,0% do 3972 zł/t, tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj o 3,5% do 5802 zł/t, tuszki indyków patroszonych 73% o 3,5% do 8061 zł/t, tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami o 3,2% do 5060 zł/t, wątroby z kurczaka o 2,7% do 2524 zł/t, wątroby z indyka o 2,6% do 4217 zł/t, ćwiartki z kurczaka o 1,6% do 3530 zł/t, filety z piersi indyka o 1,3% do 16303 zł/t, udźce z indyka o 0,8% do 7191 oraz filety z piersi kurczaka o 0,7% do 13384 zł/t.

 

Ceny produktów drobiowych

Towar

Polska

Makroregiony

północny

centralny

południowo-wschodni

zachodni

cena w zł/t

zmiana ceny [%]

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

cena w zł/t

tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj 

5802

-3,5

6053

5388

-

6596

tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami

5060

-3,2

5162

5033

5081

5148

tuszki indyków patroszonych 73%

8061

-3,5

10716

7522

-

8295

ćwiartki z kurczaka

3530

-1,6

3601

3492

3334

3623

skrzydła z kurczaka

5034

-6,3

6197

4709

4965

5545

filety z piersi kurczaka

13384

-0,7

12948

13111

12401

14170

nogi z kurczaka

5886

6,8

5305

5495

9070

5183

podudzia z kurczaka

5565

0,4

5055

5594

5827

5760

uda z kurczaka

5612

1,2

5051

5673

6792

5815

filety z piersi indyka

16303

-1,3

16104

16564

-

16615

skrzydła z indyka

3972

-5,0

3897

3801

-

4326

udźce z indyka

7191

-0,8

7119

6776

-

7766

podudzia z indyka

3839

6,1

4232

3600

-

3770

wątroby z kurczaka

2524

-2,7

2651

2343

4007

2438

wątroby z indyka

4217

-2,6

3850

4288

-

4823


źródło: Gospodarz.pl/MRIRW, foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl