- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
IERiGŻ: Ceny żywności w Polsce na stabilnym poziomie (luty 2015)
W lutym 2015 r. ceny żywności i napojów bezalkoholowych utrzymały się na takim samym poziomie, jak w miesiącu poprzednim w stosunku do wzrostu o 0,8% w styczniu br., podczas gdy w sumie ceny towarów i usług konsumpcyjnych zmalały o 0,1% - poinformowali Krystyna Świetlik i Paweł Wyrzykowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Ceny żywności w Polsce
Istotnie podrożały warzywa o 2,3%, przede wszystkim świeże, w tym głównie: ogórki o 23,7%, kapusta o 11,7%, marchew o 8,7% i buraki o 4,9%. Nieznacznie potaniały z kolei: sałata, kapusta kwaszona, ziemniaki i przetwory ziemniaczane. Zmiany cen pozostałych artykułów spożywczych były różnokierunkowe i relatywnie niewielkie. Zwiększyły się ceny owoców o 0,4% i margaryn o 0,6%.
O wzroście cen owoców zadecydowała znacząca zwyżka cen bananów o 10,6%, której towarzyszył spadek cen cytrusów i jabłek po 0,5%. Niezmienne pozostały ceny mąki i mięsa drobiowego.
Obniżyły się ceny: mięsa wieprzowego o 1,6%, tłuszczów wieprzowych o 1,5%, serów dojrzewających o 1,1%, jaj o 1,0%, ryżu o 1%, masła o 0,8%, makaronów o 0,6%, wędlin o 0,5%, mleka spożywczego i napojów bezalkoholowych po 0,2% oraz pieczywa o 0,1%.
W lutym 2015 r. ceny żywności i napojów bezalkoholowych były średnio o 3,7% mniejsze niż w lutym 2014 r., przy spadku cen towarów i usług konsumpcyjnych o 1,6%. Zmalały ceny wszystkich podstawowych grup produktów spożywczych, z wyjątkiem wyrobów cukierniczych. Najbardziej potaniał cukier o 28,8%.
Jak podają Świetlik i Wyrzykowski w kwietniowym Rynku Rolnym, istotnie zmalały ceny warzyw o 11,2%, w tym ziemniaków o 48% i owoców o 8,3%, w tym przede wszystkim jabłek o 29% i cytrusów o 1,4%, przy wzroście cen bananów o 9,7%. W lutym br. za tłuszcze konsumenci płacili przeciętnie o 5,9% mniej niż rok wcześniej.
Ceny tłuszczów wieprzowych obniżały się o 10,8%, masła o 8,8%, olejów roślinnych o 4,1%, a margaryn o 2,8%. Tańsze niż przed rokiem były artykuły mięsne o 3,5%, w tym wieprzowina o 7,2%, drób o 4,8%, przetwory mięsne i wędliny o 1,7%, a mięso wołowe o 1,3%. Całkowite ceny produktów mlecznych zmniejszyły się o 2,7%, głównie za sprawą spadku cen serów dojrzewających o 5,5% oraz mleka spożywczego pitnego o 3,7%.
Ceny jaj były niższe o 1,6%, ryb i owoców morza o 1,3%, a pieczywa i produktów zbożowych o 0,6%. Nieznacznie, bo o 0,3% potaniały napoje bezalkoholowe. W lutym 2015 roku ceny wyrobów cukierniczych były średnio o 0,5% większe niż w analogicznym okresie przed rokiem, o czym zadecydował wzrost cen czekolady o 2,1%.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 4(290), foto: Gospodarz.pl/MP
Tagi: ceny żywności rynek żywnościowy ceny warzyw ceny owoców ceny mięsa ceny ryb ceny przetworów rybnych ceny tłuszczów ceny pieczywa ceny produktów zbożowych ceny artykułów mleczarskich żywność marchew kapusta ogórki buraki sałata kapusta kwaszona ziemniaki przetwory ziemniaczane margaryna cytrusy jabłka mąka mięso drobiowe mięso wieprzowe tłuszcze wieprzowe sery ryż jaja masło makaron mleko spożywcze wędliny pieczywo cukier wyroby cukiernicze banany oleje roślinne wieprzowina drób owoce morza produkty zbożowe czekolada
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)