BIEŻĄCE NOTOWANIA




Produkcja wołowiny w UE wzrośnie o ponad 2%, a eksport - o 10%


Dodano: 07.12.2016

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Eksperci Komisji Europejskiej przewidują, że produkcja wołowiny w UE w br. zwiększy się o ponad 2%, będzie to wynikiem głównie wzrostu ubojów krów mlecznych. Oczekuje się, że wywóz wołowiny będzie wyższy o 10%, a przywóz o 3%.

Produkcja wołowiny w UE wzrośnie o ponad 2%, a eksport - o 10%

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny skupu bydła

Dynamicznie będą rosły też obroty żywymi zwierzętami, pod wpływem przede wszystkim popytu ze strony krajów zlokalizowanych blisko Morza Śródziemnego, w szczególności z Turcji, Libanu i Izraela. W związku z wyższą podażą wołowiny zarówno na rynku światowym jak i unijnym szacuje się, że uwarunkowania w handlu zagranicznym produktami wołowymi w br. są trudniejsze niż przed rokiem. Sytuację trochę łagodzi spadek produkcji w Australii, jednego z większych światowych eksporterów.
 
W obrębie dziewięciu miesięcy 2016 r. cena skupu bydła w Polsce była mniejsza o 3,1% niż przed rokiem i wynosiła 5,92 zł/kg. We wrześniu cena ta zmalała do 6,07 zł/ kg w. ż. i była o 0,2% niższa niż przed miesiącem. Ceny skupu młodego bydła były podobne jak przed miesiącem i wynosiły 6,52 zł/kg w. ż.
 
Jak wskazuje Dorota Pasińska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, relacje cen żywiec: mieszanka dla opasów w I kwartale br. zaczęły się zawężać w wyniku obniżyła się cena bydła. W kolejnych miesiącach relacja ta była korzystniejsza i zbliżyła się poziomem do tej sprzed roku, a w sierpniu i we wrześniu była nawet wyższa niż przed rokiem.
 
Utrzymuje się regionalne zróżnicowanie cen zakupu bydła przez ubojnie oraz cen sprzedaży ćwierci z byków do dwóch lat i krów. W trzecim tygodniu października 2016 r., najniższe ceny skupu bydła zanotowano w regionie północnym - 5,34 zł/kg, a najwyższe w regionie południowym - 6,17 zł/kg.
 
Ceny ćwierci z krów i byków były najtańsze w regionie centralnym i wynosiły odpowiednio 9265 zł/t i 12421 zł/t, natomiast ceny ćwierci z byków do dwóch lat były najwyższe w regionie południowym - 13144 zł/t, a krów w regionie północnym - 9683 zł/t.

źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 11(309), foto: Gospodarz.pl/MP

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: wołowina bydło żywiec wołowy żywiec cielęcy ceny bydła Dorota Pasińska mięso wołowe ceny wołowiny Polska Unia Europejska ceny skupu bydła ceny mięsa wołowego eksport bydła import bydła




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl