BIEŻĄCE NOTOWANIA




Już w ten weekend FERMA Bydła Świń i Drobiu


Dodano: 14.02.2018

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Już w najbliższy weekend, tj. od 16 do 18 lutego bieżącego roku, Łódź stanie się stolicą kolejnych edycji, bo już XVIII Międzynarodowych Targów FERMA Bydła oraz XXI Międzynarodowych Targów FERMA Świń i Drobiu. Miejscem spotkania ekspertów ds. zwierzęcej produkcji będzie Hala EXPO i MOSiR.

Już w ten weekend FERMA Bydła Świń i Drobiu

Jesteś w kategorii wiadomości:


Targi Ferma 2018
 
Po raz kolejny, Międzynarodowe Targi FERMA odbędą się w Łodzi, których organizatorem jest DLG AgroFood, firma czynnie wspierająca polską gospodarkę rolną i żywnościową. Każdego roku, FERMA gromadzi wokół siebie wystawców z całego kraju oraz zza granicy. Poza tym, na łódzkich Targach nie zabraknie niezbędnych akcesoriów do chowu i hodowli zwierząt, np. pasz, leków oraz preparatów weterynaryjnych, maszyn do zbioru i konserwacji pasz, a także ciągników rolniczych.
 
W trakcie targów, przeprowadzane zostaną liczne konferencje naukowo-techniczne. W tym roku, dla hodowców bydła przygotowano interesujące tematy poruszające kwestie żywienia krów mlecznych, profilaktyki mastitis w zasuszaniu, prawa wodnego czy też użytków zielonych jako źródła dużych rezerw paszowych dla bydła. Z kolei dla producentów wieprzowiny przygotowano wystąpienia podejmujące problematyczne tematy, jakimi są, m. in. znaczenie bioasekuracji w ochronie zdrowia świń czy omówienie aktualnej sytuacji w obliczu ASF. Również dla hodowców drobiu przygotowano ciekawe wystąpienia, ukazujące sposoby zapewnienia bezpieczeństwa żywności w kontekście przepisów odnośnie salmonelloz czy też aktualnej sytuacji na rynku drobiu.
 
Targi FERMA 2018 będą niezwykle owocne we wspólnie przeprowadzane debaty, tym samym poruszając ważne tematy, które zainteresują każdego hodowcę. W tym roku, prelegenci będą mówić o TMR czy PMR w żywieniu krów mlecznych”, „Wpływ nawożenia na kształtowanie składu botanicznego runi i produkcyjność użytków zielonych” czy też „Aktualne programy zwalczania IBR/IPV oraz BVD-MD w Polsce i Europie”. Podczas tegorocznej edycji Międzynarodowych Targów Ferma, zostanie wygłoszonych kilkadziesiąt referatów, które będą moderowane przez znakomitych naukowców i praktyków, wśród których nie zabraknie prof. Z. Kowalskiego, prof. Z. Pejsaka czy prof. P. Golińskiego.

Zobacz co działo się podczas Targów FERMA 2017.

 
Zobacz program konferencji Targów FERMA 2018...
--PODZIAL--
FORUM HODOWLI BYDŁA – PRODUKCJI MLEKA I ŻYWCA WOŁOWEGO
 
Piątek 16.02.2018
 
SALA A
 
11:00 – 11:30
prof. dr hab. Zygmunt M. Kowalski – UR Kraków
TMR czy PMR w żywieniu krów mlecznych
11:30 – 12:00
dr inż. Zbigniew Lach – OHZ Osięciny Sp. z o.o.
Włókno fizycznie efektywne w dawkach dla krów mlecznych
12:00 – 12:30
mgr inż. Łukasz Puławski – Diamond V
Audyt TMR – zasady, wyniki
12:30 – 13:00
Mariusz Tatka – CDR Poznań
Jak dofinansować w ramach działania Modernizacja Gospodarstw Rolnych inwestycje w produkcji zwierzęcej?

AULA EXPO
 
13:00 – 14:00
Oskar Wysocki – CDR Poznań
Panel dyskusyjny: Innowacyjna obora – dobre przykłady
 
SALA B
 
MODERATOR: prof. dr hab. Krzysztof Rypuła
 
11:00 – 11:30
prof. dr hab. Krzysztof Rypuła – UP Wrocław
Aktualne programy zwalczania IBR/IPV oraz BVD-MD w Polsce i Europie
11:30 – 12:00
dr wet. Sebastian Smulski – Gobzin Vetlab
Profilaktyka mastitis w zasuszeniu 
12:00 – 12:30
lek.wet. Karol Wierciński – Ferma Polhoz Wojanowo
Zarządzanie rozrodem w stadzie bydła mlecznego

--PODZIAL--
Sobota 17.02.2018
 
SALA A
 
MODERATOR: dr Krzysztof Słoniewski – PFHBiPM
 
11:00 – 11:30
dr Krzysztof Słoniewski – PFHBiPM
Stado OnLine – koncepcja, teraźniejszość i perspektywy
11:30 – 12:00
Piotr Goździkiewicz
Program SOL – od strony użytkownika i „od kuchni”
12:00 – 12:30
dr Ryszard Kujawiak – Sano Nowoczesne Żywienie Zwierząt
Prawidłowe żywienie krów zasuszonych – drogą do sukcesu
12:30 – 13:15
red. Marcin Jajor – top agrar Polska
Obora dla bydła mlecznego i mięsnego – rozwiązania z praktyki

AULA EXPO
 
11:00 – 12:00
Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
DEBATA: Rolnictwo energią gospodarki – problemy i perspektywy
13:30 – 14:30
Marek Krysztoforski – CDR Radom
DEBATA: Nowe prawo wodne – wymagania dla gospodarstw rolnych

--PODZIAL--
SALA B

MODERATOR: prof. dr hab. Piotr Goliński
 
11:00 – 11:30
prof. dr hab. Piotr Goliński – UP Poznań
Użytki zielone źródłem dużych rezerw paszowych w żywieniu bydła
11:30 – 12:00
dr inż. Waldemar Zielewicz – UP Poznań
Wpływ nawożenia na kształtowanie składu botanicznego runi i produkcyjność użytków zielonych
12:00 – 12:30
Michał Zabost – Pöttinger Polska
Nowoczesna przyczepa samozbierająca – kluczowy czynnik sukcesu w produkcji kiszonki i zwiększaniu opłacalności produkcji mlecznej
12:30 – 13:00
Piotr Cebeliński – Samasz
Maszyny zielonkowe SaMASZ w procesie pozyskiwania paszy o najwyższej czystości
13:00 – 13:30
Tomasz Harciarek & dr Jacek Kamieniak – Biopharmacotech Częstochowa, dr. Adam Radkowski – Uniwersytet Rolniczy Kraków
Jak poprawić wydajność plonowania? Wpływ biostymulatorów AGRO-SORB na plonowanie kukurydzy oraz na użytki zielone.

Konferencja prasowa
 
SALA D
 
10:00 – 11:00
Organizator: PGN Polska Grupa Nasienna
Jaka jest przyszłość polskiego rynku nasion?
--PODZIAL--
FORUM POLSKO – UKRAIŃSKIE

SALA D – 12.00 – 15.00
 
Sesja 1.
Perspektywy rozwoju współpracy polsko-ukraińskiej w sektorze rolno–przemysłowym
Sesja 2.
Inwestycje w polskie rolnictwo
Sesja 3.
Współpraca polsko–ukraińska – perspektywy dla obu stron
 
FORUM HODOWLI TRZODY CHLEWNEJ

Piątek 16.02.2018

SALA C

MODERATOR: Aleksander Dargiewicz – KZP-PTCH
 
10:30 – 11:00
dr Tomasz Radomyski – Agraid
Monoglicerydy w dietach bez tlenku cynku i antybiotyków
11:00 – 11:30
Hans Aae – ZinPro
Wpływ stanu zdrowotnego stada podstawowego na wyniki reprodukcyjne
11:30 – 12:00
dr Michał Tarasiuk – Boehringer Ingelheim
Znaczenie bioasekuracji w ochronie zdrowia stad świń
12:00 – 12:30
Martin Haverkamp – Big Dutchman International GmbH
Żywienie multifazowe świń – zalety nowych systemów żywienia kontrolowanych komputerowo
12:30 – 13:00
Joanna Ekert – Pure Solutions
Jak odpowiednie oświetlenie wpływa na wyniki produkcyjne?
--PODZIAL--
Sobota 17.02.2018
 
SALA C
 
MODERATOR: prof. dr hab. Zygmunt Pejsak
 
10:30 – 11:00
prof. dr hab. Zygmunt Pejsak – PIW Puławy
Aktualna sytuacja w  zakresie ASF; co jeszcze należy zrobić?
11:00 – 11:30
dr wet. Marian Porowski – VET-COM Olsztyn, Usługi Weterynaryjne Animal – Pobiedziska
Grypa i różne formy jej przebiegu przyczyna strat w produkcji świń
11:30 – 12:00
lek. wet. Krzysztof Pająk – Przychodnia Weterynaryjna w Grabicy
Praktyczne aspekty zwalczania Pleuropneumonii w stadach świń
12:00 – 12:45
red. Paulina Janusz – Twardowska – top agrar Polska
Co producentom świń przyniesie rok 2018? Trendy na rynku polskim i europejskim
12:45 – 13:15
Marianne Cornec, Christian Debevere
Przyszłość żywienia trzody chlewnej bez ZnO – alternatywne strategie żywienia

AULA EXPO
 
12:45 – 13:30
Mariusz Tatka – CDR Poznań
Panel dyskusyjny: Innowacyjna chlewnia – dobre przykłady
--PODZIAL--
FORUM HODOWLI DROBIU

Piątek 16.02.2018

SALA D
 
MODERATOR: Piotr Lisiecki, Prezes Zarządu – Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz
 
10:00 – 10:45
Tomasz Witkowski, prezes zarządu WTB Kancelaria Brokerska
Brak odszkodowań w zwalczaniu salmonelli – metody ograniczania ryzyka
10:45 – 11:15
Adam Kuźma, radca prawny – Kuźma, Organa i Wspólnicy
Blokowanie inwestycji drobiarskich przez społeczności lokalne oraz organizacje ekologiczne – analiza stanu prawnego oraz instrumenty pozwalające na skuteczną realizację przedsięwzięć
11:15 – 12:00
Wojciech Dubiński – Bentley Polska
Nowoczesne metody utylizacji padłych lub likwidowanych zwierząt w obliczu grypy ptaków oraz innych zagrożeń
12:00 – 12:30
Michał Majewicz – BM Biogazownie Włocławek
Innowacyjne technologie biogazowe przy hodowli drobiu
12:30 – 13:00
Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz
Długoterminowe prognozy dla branży jaj spożywczych w kontekście zapowiedzi wycofywania z oferty handlu wielkopowierzchniowego jaj pochodzących z chowu klatkowego

Sobota 17.02.2018

SALA C
 
13:15 – 13:45
prof. dr hab. Jarosław Dastych
Jak zapewnić bezpieczeństwo żywności w świetle zmieniającego się programu zwalczania salmonelloz w Polsce?
Rozwiązania dla producentów i przetwórców

źródło: Gospodarz.pl/Targi Ferma


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl