BIEŻĄCE NOTOWANIA




Notowania zbóż i oleistych bez większych zmian (29.09.2016)


Dodano: 30.09.2016

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Wczorajsza sesja w Paryżu zamknęła się na lekkich plusach, rzędu 0,5-0,75 eur/t – kukurydza i pszenica i 0,8% (3 eur/t) – rzepak. Unijnej pszenicy pomagały dobre dane o tygodniowej sprzedaży eksportowej, a rzepak korzystał ze skokowego wzrostu notowań ropy.

Notowania zbóż i oleistych bez większych zmian (29.09.2016)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Notowania zbóż i oleistych

W Chicago, podobnie jak w Paryżu, kontrakty pozostają w trendzie bocznym, przed dzisiejszą publikacją kwartalnych danych o zapasach. Czwartkowe dane o sprzedaży eksportowej, publikowane wczoraj przez USDA, okazały się dużo lepsze od oczekiwań dla amerykańskiej soi, zgodne z przewidywaniami dla pszenicy i fatalne w przypadku kukurydzy.

USA: tygodniowe zamówienia eksportowe netto / oczekiwano / przed tygodniem
Kukurydza: 575 tys. ton / 0,75-1,0 mln ton  / 1,35 mln ton;
Pszenica: 570,8 tys. ton / 400-650 tys. ton / 561,0 tys. ton
Soja: 1,76 mln ton / 1,0-1,4 mln t / 875,7 tys. ton.
Dodatkowo w czwartek zgłoszono nową rezerwację 120 tys. ton soi przez Chiny.

UE: tygodniowe licencje eksportowe: Pszenica: 468,032 tys. ton, w sumie 6,35 mln ton od początku sezonu (o ok. 1/4 więcej niż przed rokiem).


W czwartek, swoje wrześniowe prognozy opublikowała Międzynarodowa Rada Zbożowa (IGC). Jak podaje Andrzej Bąk z e-WGT, oczekiwana produkcja zbóż ogółem, w tym sezonie, pozostała na niezmienionym poziomie 2 045,9 mld t, tylko o 1 mln ton poniżej rekordu z 2014/15. Za to zapasy zbóż na świecie rosną systematycznie od czterech sezonów i za każdym razem ustanawiają historyczny rekord. Zapasy na koniec obecnego sezonu powinny wynieść 488,3 mln ton i stanowić będą 24% całkowitego rocznego zużycia.


źródło: Gospodarz.pl/www.ewgt.com.pl/Andrzej Bąk, foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl