- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
Zarząd KRIR jednocześnie podkreśla konieczność upowszechniania wiedzy na temat uprawy soi i zachęcania rolników do uprawy soi bez OMO, a także potrzebę mobilizacji przedsiębiorstw branży paszowej do zacieśniania współpracy z rolnikami w zakresie skupu soi.
źródło: Gospodarz.pl/KRIR foto: pixabay.com
Produkty wolne od GMO a okres karencji
Zarząd KRIR przekazał opinię dotyczącą projektu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie długości okresów karencji poprzedzających pozyskanie ze zwierząt lub od zwierząt produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do oznakowania jako wolne od organizmów genetycznie zmodyfikowanych, w których nie stosuje się genetycznie zmodyfikowanych pasz.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Wprowadzenie okresu karencji w żywieniu zwierząt, z których pozyskuje się lub produkuje wyroby wolne od GMO jest wyjściem naprzeciw rolnikom, którzy zdecydowali się na skarmianie zwierząt paszami bez GMO. Wyeliminowanie śruty sojowej z żywienia zwłaszcza drobiu i trzody jest bardzo trudne ze względu na brak alternatywnego źródła białka charakteryzującego się wysoką wartością. Możliwość skarmiania zwierząt paszami zawierającymi GMO w pewnych okresach życia wybranych gatunków, w przypadku, gdy rynek nie dysponuje wystarczającym zapleczem pasz bez GMO wydaje się racjonalnym rozwiązaniem. Z uwagi na zastosowanie takiego rozwiązania w innych krajach członkowskich UE, podniesiona zostanie konkurencyjność polskich gospodarstw, które produkują lub będą produkowały w systemie żywieniowym bez GMO.
Ponadto w badaniach przeprowadzanych przez liczne instytuty na świecie nigdy nie wykryto śladów trans genów w tkankach ubitych zwierząt żywionych paszą zawierającą rośliny OMO. Zatem możliwość skarmiania zwierząt m.in. śrutą sojową OMO w okresach, kiedy organizmy te potrzebują wysokiej jakości paszy niezbędnej do prawidłowego wzrostu jest korzystna nie tylko pod względem ekonomicznym, ale także ze względu na ich dobrostan żywieniowy. Z drugiej strony krótki okres żywienia paszami GMO nie powinien wpłynąć w żaden sposób na jakość pozyskiwanych produktów ze zwierząt, które przez większą część tuczu/produkcji otrzymają paszę zgodną z oczekiwaniami konsumentów.
Zarząd KRIR jednocześnie podkreśla konieczność upowszechniania wiedzy na temat uprawy soi i zachęcania rolników do uprawy soi bez OMO, a także potrzebę mobilizacji przedsiębiorstw branży paszowej do zacieśniania współpracy z rolnikami w zakresie skupu soi.
źródło: Gospodarz.pl/KRIR foto: pixabay.com
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)