BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (1.07.2018)


Dodano: 13.07.2018

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (1.07.2018)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Krajowe ceny zakupu żywca wieprzowego od początku czerwca br. są w miarę stabilne. Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej In-formacji Rynkowej MRiRW,w dniach 25.06 – 1.07.2018 r. za trzodę chlewną dostawcy otrzymywali 4,69 zł/kg względem 4,68 zł/kg tydzień wcześniej i 4,67 zł/kg przed miesiącem. Żywiec wieprzowy był o 18% tańszy niż w porównywalnym tygodniu 2017 r.
 
Na rynku unijnym, podobnie jak w Polsce, ceny trzody chlewnej nie ulegają sporym zmianom. W ostatnim tygodniu czerwca br. za świnie rzeźne klasy E unijni dostawcy uzyskiwali 145,13 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej w stosunku do 145,40 EUR/100 kg w poprzednim tygodniu i 144,31 EUR/100 kg przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku żywiec ten był o 18% tańszy. Cena polskiej wieprzowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 141,81 EUR/100 kg, tj. o 2% niższym niż w UE. Mniejsze niż w Polsce ceny notowano m.in. w Danii - 125,21 EUR/100 kg, Holandii - 130,70 EUR/100 kg i we Francji - 132,00 EUR/100 kg, a wyższe – m.in. w Niemczech - 148,47 EUR/100 kg i Hiszpanii - 148,64 EUR/100 kg.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W krajowych zakładach mięsnych od dwóch tygodni ceny półtusz wieprzowych ulegają spadkom. W dniach 25.06 – 1.07.2018 r. zbywano je po 6,76 zł/kg, a więc o 0,03 zł/kg taniej niż tydzień wcześniej, ale o 0,02 zł/kg drożej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena półtusz była o 17% niższa niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W ostatnim tygodniu czerwca br. bydło rzeźne kupowano po 6,74 zł/kg, czyli taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była jednak o 6% wyższa w stosunku do notowań sprzed roku.
 
W czerwcu br. w UE ceny zakupu żywca wołowego wykazywały zniżkę. W dniach 25.06 – 1.07.2018 r. za bydło rzeźne klasy R3 unijni dostawcy otrzymywali 376,28 EUR/100 kg, a więc mniej o 0,3% niż w poprzednim notowaniu i o 1% niż przed miesiącem. Cena żywca wołowego była jednak o 1% wyższa niż przed rokiem. Za bydło tej klasy w Polsce w przeliczeniu na walutę unijną płacono 321,57 EUR/100 kg, o 14,5% mniej niż w UE.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W dniach 25.06 – 1.07.2018 r. zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe po 13,78 zł/kg, a zatem o 0,06 zł/kg drożej niż tydzień wcześniej, ale o 1% taniej niż przed miesiącem. Jednocześnie ćwierci wołowe kosztowały o 7,5% więcej niż rok wcześniej.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W krajowym skupie notowany jest wzrost cen żywca drobiowego. W ostatnim tygodniu czerwca br. za kurczęta brojlery krajowi dostawcy uzyskiwali 3,55 zł/kg, tj. więcej o 0,02 zł/kg niż w poprzednim notowaniu oraz o 3% niż w końcu maja br. Cena indyków wynosiła 4,59 zł/kg względem 4,58 zł/kg tydzień wcześniej oraz o 1% więcej niż przed miesiącem. Żywiec kurzy był o 6,5% droższy w stosunku do porównywalnego okresu 2017 r., a żywiec indyczy – o 15% tańszy.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 25.06 – 1.07.2018 r. w zbycie podrożały kurczęta, a indyki dalej taniały. Cena tuszek kurcząt patroszonych ukształtowała się na poziomie 6,00 zł/kg, tj. o 1% wyższym niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Za tuszki indyków otrzymywano 7,96 zł/kg, czyli o 2% mniej niż w poprzednim notowaniu i niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku mięso kurze podrożało o 14%, a indycze o 7% potaniało.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl