BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (11.10.2020)


Dodano: 21.10.2020

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (11.10.2020)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 5–11.10.2020 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały żywiec wieprzowy po 4,46 zł/kg względem 4,48 zł/kg w poprzednim tygodniu. Był to poziom cen niższy o 8% niż przed miesiącem oraz o 24% niż przed rokiem.
 
Na rynku unijnym od początku września br. utrzymuje się obniżka cen żywca wieprzowego. W dniach 5–11.10.2020 r. w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E otrzymywali 140,65 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli mniej o 0,4% niż w poprzednim notowaniu i o 6% niż przed miesiącem. W UE żywiec ten był tańszy o 23% niż przed rokiem. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 130,71 EUR/100 kg i była niższa o 7 % niż średnio w UE oraz o 1% niż w Niemczech.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W dniach 5-11.10.2020 r. cena sprzedaży półtusz wieprzowych w zakładach mięsnych wyniosła 6,53 zł/kg i była wyższa o 0,04 zł/kg niż tydzień wcześniej. Jednocześnie w stosunku do notowań sprzed miesiąca i roku półtusze były tańsze odpowiednio o 7% i o 24%.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
Cena zakupu żywca wołowego w dniach 5–11.10.2020 r., podobnie jak tydzień wcześniej, ukształtowała się na poziomie 6,33 zł/kg. Była ona wyższa o 1% niż przed miesiącem i o 6% niż przed rokiem.
 
Od połowy września br. ceny zakupu żywca wołowego w UE ulegają nieznacznym zmianom. W dniach 5-11.10.2020 r. za bydło rzeźne klasy R3 w UE płacono 352,26 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej względem 352,18 EUR/100 kg tydzień wcześniej i 351,55 EUR/100 kg przed miesiącem. Był to poziom cen niższy o 2% niż przed rokiem. Cena tego żywca w Polsce wyrażona w walucie unijnej wniosła 304,15 EUR/100 kg.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W dniach 5-11.10.2020 r. cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych z młodych buhajków do 2 lat wyniosła 13,13 zł/kg w porównaniu do 13,16 zł/kg w poprzednim notowaniu. Jednocześnie ćwierci wołowe były droższe o 1% niż przed miesiącem oraz o 6% niż w tym samym tygodniu 2019 r.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
Od początku października br. utrzymuje się minimalny spadek cen żywca drobiowego. W dniach 5-11.10.2020 r. kurczęta brojlery kupowano po 3,20 zł/kg, zatem taniej o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i o 0,03 zł/kg niż przed miesiącem. W ujęciu roku cena kurcząt brojlerów zmalała o 4%. Za indyki dostawcy otrzymywali 4,19 zł/kg wobec 4,15 zł/kg tydzień wcześniej. Jednocześnie cena ta była wyższa o 1% niż przed miesiącem, ale o 29% mniejsza niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 5-11.10.2020 r. tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 4,35 zł/kg, a zatem taniej o 7% niż przed tygodniem i o 12% niż miesiąc wcześniej. Cena tuszek indyków wyniosła 9,15 zł/kg i była wyższa o 13% niż w poprzednim notowaniu i o 12% niż przed miesiącem. W porównaniu z analogicznym tygodniem października 2019 r. zarówno tuszki kurcząt, jak i indyków potaniały odpowiednio o 8% i 2%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl