BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (12.02.2017)


Dodano: 24.02.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 6 do 12 lutego 2017 roku.

Rynek mięsa w Polsce (12.02.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny żywca wieprzowego


Jak wynika z danych, w dniach 6–12.02.2017 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy po 4,85 zł/kg, a więc o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie żywiec wieprzowy kosztował mniej o 3% niż przed miesiącem, ale o 17% więcej niż rok wcześniej.
 
Potaniała też trzoda chlewna w UE. W drugim tygodniu lutego br. unijna cena zakupu świń rzeźnych klasy E (według Komisji Europejskiej) wyniosła 151,88 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli o 1% mniej niż tydzień wcześniej. Jednak, pomimo sezonowego spadku, ceny trzody chlewnej w większości państw UE, podobnie jak w Polsce, były wyższe od niskich cen sprzed roku o 4–32%.
 
W porównaniu z poprzednim tygodniem ceny żywca wieprzowego zmalały w dziewiętnastu krajach UE, w tym m.in. w Niemczech, Hiszpanii i Belgii. Niezmienne pozostały jedynie w Danii, a wzrosły we Francji i w Holandii. Cena zakupu trzody chlewnej klasy E w Polsce przeliczona na walutę unijną wyniosła 149,60 EUR/100 kg.

Ceny żywca wołowego

Od początku roku powoli zmniejszają się ceny bydła. W drugim tygodniu lutego br. za żywiec wołowy zakłady mięsne (według ZSRIR MRiRW) płaciły 6,32 zł/kg względem 6,34 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była o 1% niższa niż miesiąc wcześniej, ale o 4% wyższa niż w porównywalnym okresie ubiegłego roku.

Ceny żywca drobiowego

W 2017 roku trend wzrostowy wykazują ceny zakupu żywca drobiowego, jednak są one mniejsze niż przed rokiem. W dniach 6–12.02.2017 r. zakłady drobiarskie kupowały kurczęta brojlery po 3,14 zł/kg, czyli o 0,02 zł/kg drożej niż tydzień wcześniej. Cena kurcząt była także o 1% wyższa niż przed miesiącem, ale o 1% niższa niż przed rokiem.

Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
Za indyki płacono 4,98 zł/kg, tj. więcej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż miesiąc wcześniej. Indyki były jednak o 13% tańsze niż w porównywalnym okresie 2016 r.
 
Krajowe ceny prosiąt
 
Na krajowych targowiskach w dniach 6–12 lutego 2017 r. za 1 prosię płacono 179 zł, a więc to zwyżka o 1% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Cena ta była również o 36% większa od notowanej przed rokiem.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W dniach 6–12.02.2017 r. za półtusze wieprzowe uzyskiwano w zbycie 7,02 zł/kg, tj. o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem. Jednocześnie średnia cena tego mięsa była o 17% wyższa niż rok wcześniej.
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 12,87 zł/kg, czyli taniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Cena ćwierci wołowych była jednak o 2% większa niż rok wcześniej.
 
Cena zbytu tuszek kurcząt ukształtowała się na poziomie 4,90 zł/kg i była o 3% wyższa niż w poprzednim tygodniu i niż przed rokiem.
 
Tuszki indycze sprzedawano po 8,33 zł/kg, a zatem drożej o 4% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku tuszki indyków były o 5% tańsze.

źródło: Gospodarz.pl/ARR foto: sxc.hu


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl