BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (16.02.2020)


Dodano: 05.03.2020

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (16.02.2020)

Jesteś w kategorii wiadomości:


 

Ceny zakupu żywca wieprzowego

 

Na rynku krajowym w drugim tygodniu lutego 2020 r. zaobserwowano dalszą zwyżkę cen zakupu żywca wieprzowego. W dniach 10–16.02.2020 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena zakupu trzody chlewnej wyniosła 6,14 zł/kg i była o 1% większa niż w poprzednim notowaniu. Jednocześnie żywiec wieprzowy był droższy o 5% niż przed miesiącem i o 46% niż przed rokiem.

 

W UE za świnie rzeźne klasy E dostawcy uzyskiwali 185,60 EUR/100 kg, a więc o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu i miesiąc wcześniej. Jednocześnie cena tego żywca była wyższa o 37% niż przed rokiem. W Polsce za żywiec wieprzowy tej klasy w walucie unijnej płacono 189,33 EUR/100 kg, czyli więcej o 2% od średniej ceny w UE, ale mniej niż m.in. w Niemczech o 2% i Danii o 6%.

 

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

 

W Polsce w zakładach mięsnych w drugim tygodniu lutego 2020 r. półtusze wieprzowe zbywano po 8,73 zł/kg, tj. drożej o 1% niż w poprzednim notowaniu i przed miesiącem. W stosunku do cen otrzymywanych przed rokiem półtusze wieprzowe kosztowały więcej o 38%.

 

Ceny zakupu żywca wołowego

 

W dniach 10–16.02.2020 r. krajowi dostawcy za bydło rzeźne uzyskiwali 6,30 zł/kg, a więc więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 1,5% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku cena tego żywca pozostała niezmienna.

 

W Unii Europejskiej w drugim tygodniu lutego 2020 r. za bydło rzeźne klasy R3 płacono 369,08 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej względem 368,82 EUR/100 kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był o 1% tańszy niż przed miesiącem i rokiem. Cena wołowiny tej klasy w Polsce, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 311,31 EUR/100 kg, czyli niższym o 16% niż w UE. Jednocześnie wołowina w Polsce była o 17% tańsza niż u liczących się unijnych producentów bydła, takich jak Francja, Irlandia i Hiszpania oraz o 24% niż we Włoszech.

 

Ceny zbytu mięsa wołowego

 

W drugim tygodniu lutego 2020 r. krajowe zakłady mięsne zbywały ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat po 12,77 zł/kg, czyli taniej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o,4% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena ćwierćtusz była niższa o 3% niż przed rokiem.

 

Ceny zakupu żywca drobiowego

 

Na rynku krajowym w dniach 10–16.02.2020 r. kurczęta brojlery kupowano po 3,38 zł/kg w porównaniu do 3,32 zł/kg w poprzednim tygodniu. Było to drożej o 3% niż przed miesiącem i o 1% niż w tym samym tygodniu 2019 r. Za indyki, podobnie jak tydzień wcześniej, dostawcy uzyskiwali 5,55 zł/kg. Jednocześnie cena tego żywca była niższa o 2% niż przed miesiącem i o 1% niż przed rokiem.

 

Ceny zbytu mięsa drobiowego

 

W krajowych zakładach drobiarskich w drugim tygodniu lutego br. tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 5,54 zł/kg, a zatem drożej o 6% niż w poprzednim notowaniu i o 11% niż przed miesiącem, jednak o 4% taniej niż przed rokiem.

 

Cena tuszek indyków wynosiła 9,08 zł/kg i była o 5% mniejsza niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku tuszki indyków podrożały o 1%.

 

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl