BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (19.11.2017)


Dodano: 24.11.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Na rynku krajowym utrzymuje się sezonowa zniżka cen zakupu żywca wieprzowego, a ceny bydła rzeźnego wykazują umiarkowany wzrost. W zakładach drobiarskich od lipca br. tanieją indyki, a ceny kurcząt brojlerów są w miarę stabilne. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (19.11.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Rynek wieprzowiny
 
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 13–19 listopada 2017 r. w zakładach mięsnych monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy płacono dostawcom 4,63 zł/kg względem 4,65 zł/kg tydzień wcześniej. Cena trzody chlewnej była niższa o 4% niż przed miesiącem oraz o 6% niż w tym samym czasie 2016 r.
 
W trzecim tygodniu listopada br. wieprzowina taniała też na rynku unijnym. Za świnie rzeźne klasy E (według KE) otrzymywano 145,41 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc mniej o 0,3% niż tydzień wcześniej oraz o 4% niż przed miesiącem i rokiem. Krajowa cena trzody chlewnej tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 144,27 EUR/100 kg i była o 1% niższa od średniej w UE.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W dniach 13–19.11.2017 r. krajowe zakłady mięsne za półtusze wieprzowe uzyskiwały 6,80 zł/kg, tj. mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 3% niż przed miesiącem oraz o 4% niż rok wcześniej.
 
Rynek wołowiny
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W Polsce w dniach 13–19.11.2017 r. żywiec wołowy kupowano po 6,71 zł/kg. Cena ta była wyższa o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku bydło rzeźne podrożało o 8%.

Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
Zwyżkowy trend cen wołowiny utrzymuje się także na rynku unijnym. W dniach 13–19.11.2017 r. za 100 kg bydła rzeźnego klasy R3 w masie poubojowej schłodzonej unijni dostawcy uzyskiwali 387,43 EUR, czyli więcej o 0,3% niż w poprzednim tygodniu, o 1% niż przed miesiącem oraz o 5,5% niż w porównywalnym okresie 2016 r. Cena polskiej wołowiny wyrażona w euro wynosiła 345,97 EUR/100 kg i była o 11% niższa od ceny w UE.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W Polsce wołowina podrożała również w zbycie. W trzecim tygodniu listopada br. w zakładach mięsnych kompensowane ćwierćtusze wołowe sprzedawano po 13,83 zł/kg, tj. drożej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 2% niż przed miesiącem. Cena ćwierci wołowych była również o 7% wyższa niż w tym samym okresie 2016 r.
 
Rynek drobiu
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W dniach 13–19.11.2017 r. za kurczęta brojlery krajowi dostawcy otrzymywali 3,43 zł/kg w odniesieniu do 3,42 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena kurcząt była o 1% mniejsza niż przed miesiącem, ale o 10% wyższa niż przed rokiem. Za 1 kg żywca indyczego płacono 4,97 zł w porównaniu do 4,99 zł tydzień wcześniej. Indyki były o 2% tańsze niż w analogicznym okresie października, ale o 2,5% droższe niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W trzecim tygodniu listopada br. tuszki kurcząt sprzedawano po 5,29 zł/kg, czyli taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 0,5% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wynosiła 8,75 zł/kg i była większa o 3% od uzyskanej tydzień wcześniej oraz o 4% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku tuszki kurcząt były droższe o 13%, a tuszki indyków – o 2,5%.

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: Gospodarz.pl

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl