BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (20.08.2017)


Dodano: 01.09.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W trzecim tygodniu sierpnia br. w krajowym skupie odnotowano dalszy wzrost cen trzody chlewnej, bydła oraz kurcząt brojlerów, zmalały natomiast ceny skupu indyków. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (20.08.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny zakupu żywca
 
W dniach 14–20.08.2017 r. według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy dostawcy uzyskiwali 5,51 zł/kg względem 5,50 zł/kg w poprzednim tygodniu. Było to jednocześnie więcej o 2% niż przed miesiącem oraz o 4% niż w porównywalnym tygodniu 2016 r.
 
Cena żywca wołowego wynosiła 6,38 zł/kg i była wyższa o 0,03 zł/kg - 0,4% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż miesiąc wcześniej. Żywiec wołowy był także o 5% droższy niż przed rokiem.
 
Krajowe zakłady drobiarskie w dniach 14–20.08.2017 r. kupowały kurczęta brojlery po 3,48 zł/kg, a zatem o ponad 1% drożej niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Za indyki dostawcy otrzymywali 5,10 zł/kg, czyli mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku kurczęta brojlery były o 2% tańsze, a indyki – o 4,5% droższe.
 
Ceny zbytu mięsa
 
W zakładach mięsnych ceny półtusz wieprzowych w dniach 14–20.08.2017 r. kształtowały się na poziomie 7,86 zł/kg, czyli o 0,03 zł/kg większym niż tydzień wcześniej, ale o 0,03 zł/kg mniejszym niż przed miesiącem.
 
Cena ćwierćtusz wołowych kompensowanych wynosiła 12,92 zł/kg i była wyższa o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku zarówno półtusze wieprzowe, jak i ćwierćtusze wołowe podrożały o 3%.
 
Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt po 5,96 zł/kg, a więc drożej o 6,5% niż w poprzednim tygodniu oraz o 11% niż przed miesiącem. Tuszki indyków zbywano po 8,30 zł/kg, czyli taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem tuszki kurcząt kosztowały więcej o 3%, a indyków – o 5%.

źródło: Gospodarz.pl/ARR foto: Gospodarz.pl/MP

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl