Partner portalu




BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (20.11.2016)


Dodano: 01.12.2016

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 14 do 20 listopada 2016 roku.

Rynek mięsa w Polsce (20.11.2016)

Jesteś w kategorii wiadomości: Produkcja zwierzęca


Ceny żywca wieprzowego


W dniach 14–20.11.2016 r. w zakładach mięsnych monitorowanych przez Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW trzodę chlewną skupowano po 4,91 zł/kg, czyli o 0,4% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% taniej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena żywca wieprzowego była o 28% większa.
 
W trzecim tygodniu listopada br. też w UE zmiany cen zakupu świń rzeźnych klasy E były nieznaczne, a średnia cena unijna (według KE) utrzymała się na poziomie z poprzedniego tygodnia i wynosiła 150,86 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Była ona o 3% mniejsza niż przed miesiącem, ale o 15% większa niż przed rokiem. Cena polskiej wieprzowiny wyrażona w walucie unijnej wyniosła 146,92 EUR/100 kg i była o 3% niższa niż średnio w UE, ale wyższa niż w Belgii o 14%, Holandii o 11%, Danii i Francji - po 6% oraz Hiszpanii o 3%.
 

Ceny żywca wołowego

 

Od początku listopada br. rosną krajowe ceny zakupu bydła. W dniach 14–20 listopada br. zakłady mięsne (według ZSRIR MRiRW) kupowały żywiec wołowy po 6,21 zł/kg, tj. drożej o 0,5% niż w poprzednim tygodniu, o 2% niż przed miesiącem oraz o 3% niż przed rokiem.
 
Wzrost cen bydła odnotowano także w UE. W trzecim tygodniu listopada br. cena bydła rzeźnego klasy R3 ukształtowała się na poziomie 367,38 EUR/100 kg. Była ona większa o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż przed miesiącem, ale o 4% mniejsza niż przed rokiem. Krajowa cena bydła tej klasy wynosiła 306,82 EUR/100 kg i była wyższa jedynie od średnich cen w Rumunii, na Litwie i Łotwie.

Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--

Ceny żywca drobiowego

 

W Polsce w trzecim tygodniu listopada 2016 r. za kurczęta brojlery dostawcy uzyskiwali 3,13 zł/kg, a zatem była tańsza o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 1,5% niż przed miesiącem oraz o 6% niż przed rokiem.
 
Za indyki płacono 4,85 zł/kg, czyli o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem, ale o 17% mniej niż przed rokiem.
 
Cena gęsi tuczonych, po dynamicznym wzroście w poprzednim tygodniu, obniżyła się o 1% do 7,96 zł/kg. Jednak była ona wyższa o 6% niż przed miesiącem oraz o 3% od ceny notowanej przed rokiem.
 
Kaczki brojlery potaniały do 4,46 zł/kg, tj. o 3% w porównaniu z poprzednim tygodniem. Były one również o 1% tańsze niż przed miesiącem i niż przed rokiem.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
Za półtusze wieprzowe zakłady mięsne uzyskiwały 7,10 zł/kg wobec 7,09 zł/kg w poprzednim tygodniu, a za kompensowane ćwierćtusze wołowe 12,90 zł/kg względem 12,89 zł/kg tydzień wcześniej.

Ceny półtusz wieprzowych

Półtusze były o 2% tańsze niż przed miesiącem, ale o 20% droższe niż w analogicznym okresie przed rokiem. Cena ćwierci wołowych ukształtowała się na poziomie o 2% wyższym zarówno w odniesieniu do notowań sprzed miesiąca, jak i sprzed roku.
 
Tuszki kurcząt zbywano po 4,66 zł/kg, a więc taniej o 4% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem. Tuszki indyków w porównaniu z poprzednim notowaniem podrożały o 4,5%, do 8,53 zł/kg. Kosztowały one również więcej o 8% niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku tuszki kurcząt potaniały o 8%, a tuszki indyków – o 3%.

Ceny tuszek kurcząt

 

źródło: Gospodarz.pl/ARR foto: Gospodarz.pl/MP


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl