- Artykuły i Analizy
- Biznes
- Ceny rolnicze
- Dotacje i dopłaty
- Finanse i prawo
- Gospodarz.pl
- Leśnictwo
- Nawozy i środki ochrony roślin
- Ogrodnictwo
- Produkcja roślinna
- Produkcja zwierzęca
- Przetwórstwo spożywcze
- Targi i konferencje
- Technika rolnicza
- Z kraju
- Z regionu
- Z życia firm
- Z życia instytucji
- Ze świata
- Ziemia rolna
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com
Rynek mięsa w Polsce (22.11.2020)
Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.
Jesteś w kategorii wiadomości:
Na rynku krajowym w dniach 16–22.11.2020 r., w stosunku do poprzedniego tygodnia, nastąpił spadek cen zakupu większości monitorowanych przez Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW gatunków żywca, tj. żywca wieprzowego, wołowego, kurcząt brojlerów, indyków i kaczek brojlerów. Zwiększyły się jedynie ceny gęsi tuczonych. W tym czasie w zbycie potaniały półtusze wieprzowe i tuszki kurcząt, a podrożały ćwierćtusze wołowe i tuszki indyków.
Ceny zakupu żywca wieprzowego
W trzecim tygodniu listopada br. za trzodę chlewną dostawcy otrzymywali 4,04 zł/kg, a więc mniej o 4% niż w poprzednim notowaniu i o 9% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była o 32% niższa niż w porównywalnym tygodniu 2019 r.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W dniach 16–22.11.2020 r., w porównaniu do poprzedniego tygodnia, półtusze wieprzowe potaniały o 3% do 6,16 zł/kg. Cena ta była mniejsza o 5,5% niż przed miesiącem oraz o 30% niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca wołowego
W trzecim tygodniu listopada br. w kraju żywiec wołowy kupowano po 6,15 zł/kg, czyli o 1% taniej niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Jednocześnie cena bydła była o 0,2% niższa niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wołowego
Zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe po 13,19 zł/kg względem 13,17 zł/kg w poprzednim notowaniu. Ceny tego asortymentu kształtowały się na poziomie jak przed miesiącem, ale były o 2% wyższe niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W dniach 16–22.11.2020 r. za kurczęta brojlery płacono 3,06 zł/kg, czyli o 0,6% mniej niż w poprzednim tygodniu. Cena kurcząt była niższa o 3% niż przed miesiącem i o 5% niż przed rokiem. Indyki, w stosunku do wcześniejszego tygodnia potaniały o 1% do 4,13 zł/kg. Jednocześnie ich cena była mniejsza o 2% niż przed miesiącem i o 29% niż przed rokiem.
Od końca października br. notowany był sezonowy wzrost cen gęsi, przy nieznacznych zmianach cen kaczek. Za gęsi tuczone dostawcy otrzymywali 8,06 zł/kg, a zatem więcej o 5% niż tydzień wcześniej oraz o 10% niż przed miesiącem. Kaczki brojlery kupowano po 4,27 zł/kg wobec 4,29 zł/kg w poprzednim tygodniu i 4,24 zł/kg miesiąc wcześniej. Względem notowań sprzed roku cena gęsi była niższa o 5%, a kaczek – o 2%.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
W trzecim tygodniu listopada br. tuszki kurcząt patroszonych potaniały o 8% do 3,71 zł/kg. Cena była niższa o 13% niż w poprzednim tygodniu oraz o 26% niż przed rokiem. Tuszki indyków zbywano po 9,00 zł/kg, a więc o 1% drożej niż tydzień wcześniej. Był to poziom cen o 4% mniejszy niż przed miesiącem i rokiem.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com
-
Ceny skupu zbóż według GUS
-
Skup zbóż według GUS
-
Polski eksport pszenicy poza UE obniżył się gwałtownie w połowie tego sezonu
-
W tym sezonie tempo naszego eksportu zbóż poza UE spadło o blisko 1/3
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek produktów mleczarskich w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
-
Rynek mięsa w Polsce (07.04.2024)
-
Rynek zbóż w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny produktów mlecznych w Polsce (07.04.2024)
-
Ceny mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)
-
Ceny żywca wieprzowego, wołowego i drobiowego (07.04.2024)