BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (24.03.2019)


Dodano: 08.04.2019

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (24.03.2019)

Jesteś w kategorii wiadomości:


 
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Od połowy stycznia 2019 r. w krajowym skupie drożeje żywiec wieprzowy. W dniach 18–24 marca 2019 r. w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW trzodę chlewną nabywano po 4,50 zł/kg, a więc to drożej o 5% niż w poprzednim tygodniu i o 7% niż przed miesiącem. Żywiec wieprzowy był o 1% tańszy niż w porównywalnym tygodniu 2018 r.
 
Zwiększenie się cen trzody chlewnej notowane jest także w większości krajów Unii Europejskiej. W dniach 18–24.03.2019 r. za świnie rzeźne klasy E w UE płacono 143,15 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli więcej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż przed miesiącem, ale o 1% mniej niż przed rokiem. Cena wieprzowiny tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wynosiła 137,88 EUR/100 kg i była niższa o 4% od średniej ceny w UE.
 
Krajowe ceny prosiąt
 
Na krajowych targowiskach w dniach 18–24.03.2019 r. (według danych ZSRIR MRiRW) cena jednego prosięcia wynosiła 170 zł i była wyższa o 5% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Jednocześnie za prosięta płacono mniej o 6% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W przedostatnim tygodniu marca 2019 r. zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe po 6,55 zł/kg, a zatem o 3% drożej niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem, ale o 3% taniej niż rok wcześniej.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 18–24.03.2019 r. (dane ZSRIR MRiRW) dostawcom, tak jak przed tygodniem, za żywiec wołowy płacono 6,43 zł/kg. Cena tego żywca była niższa o 1% niż przed miesiącem i o 6% niż rok wcześniej.
 
W dniach 18–24.03.2019 r. za żywiec wołowy klasy R3 unijni dostawcy otrzymywali 371,10 EUR/100 kg względem 371,57 EUR/100 kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był tańszy o 1% niż przed miesiącem oraz o 4% niż przed rokiem. Cena wołowiny tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 311,14 EUR/100 kg i była niższa o 16% niż średnio w UE oraz najmniejsza wśród liczących się unijnych producentów i eksporterów.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe po 13,13 zł/kg, czyli o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu. Cena ćwierćtusz wołowych była jednak niższa o 1% niż przed miesiącem oraz o 5% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W przedostatnim tygodniu marca 2019 r. w krajowym skupie w dalszym ciągu drożały kurczęta brojlery, a ceny indyków były w miarę stabilne. Zakłady drobiarskie nabywały kurczęta brojlery po 3,52 zł/kg, a więc drożej o 0,5% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Za indyki dostawcom płacono 5,58 zł/kg, czyli o 0,01 zł/kg więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% mniej niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku cena kurcząt była wyższa o 2%, a indyków – o 23%.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 18–24.03.2019 r. tuszki kurcząt zbywano po 5,67 zł/kg. Było to o 4% taniej niż tydzień wcześniej, ale o 0,5% drożej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków średnio wynosiła 8,80 zł/kg i była niższa o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 0,4% niż w tym samym tygodniu lutego br. W porównaniu do cen uzyskiwanych przed rokiem tuszki kurcząt były droższe o 7%, a tuszki indyków – o 3%.
 

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl