BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (26.02.2017)


Dodano: 08.03.2017

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 20 do 26 lutego 2017 roku.

Rynek mięsa w Polsce (26.02.2017)

Jesteś w kategorii wiadomości:


Ceny żywca wieprzowego


Jak wynika z danych, w dniach 20–26.02.2017 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną płaciły 4,80 zł/kg, a więc mniej o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż przed miesiącem. Żywiec wieprzowy był jednak o 16% droższy niż przed rokiem.
 
Na rynku unijnym od początku roku obserwowany jest nieznaczny wzrost cen wieprzowiny. W ostatnim tygodniu lutego br. za świnie rzeźne klasy E płacono 152,57 EUR/100 kg. Cena ta była większa niż przed tygodniem i miesiącem odpowiednio o 0,4% i 0,6% oraz o 21% niż przed rokiem.
 
Na początku 2017 r. zwyżkę cen żywca wieprzowego odnotowano także u innych liczących się globalnych producentów trzody chlewnej. W dniach 20–26.02.2017 r. większe niż średnio w UE ceny świń rzeźnych płacono w Brazylii i w USA. W Brazylii cena wynosiła 164,39 EUR/100 kg i była o 10,78 EUR wyższa od średniej w UE wynoszącej 153,61 EUR/100 kg klasy S–E. W USA cena żywca osiągnęła poziom 155,64 EUR/100 kg, czyli o 2,03 EUR większy niż w UE, a w Kanadzie – wzrosła do 142,91 EUR/100 kg. Ceny w Brazylii były wyższe niż przed rokiem o 81%, w USA – o 22%, a w Kanadzie – o 31%.
 
Ceny żywca wołowego
 
Od początku lutego br. krajowe ceny skupu bydła są stabilne. W dniach 20-26.02.2017 r. za żywiec wołowy (według ZSRIR MRiRW) dostawcy otrzymywali 6,35 zł/kg względem 6,34 zł/kg w poprzednim tygodniu i 6,36 zł/kg przed miesiącem. Cena tego żywca była o 5% większa niż w analogicznym okresie 2016 r.

Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
Ceny żywca drobiowego
 
Od stycznia br. w krajowym skupie drożeje żywiec drobiowy. W dniach 20–26.02.2017 r. zakłady drobiarskie za kurczęta brojlery płaciły 3,28 zł/kg, czyli drożej o 3% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Cena indyków ukształtowała się na poziomie 5,01 zł/kg wobec 5,00 zł/kg w poprzednim tygodniu. W stosunku do notowań sprzed miesiąca indyki podrożały o 3,5%. Kurczęta brojlery były jednak tańsze niż przed rokiem o 1%, a indyki – o 11%.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W dniach 20–26.02.2017 r. zakłady mięsne, podobnie jak w poprzednim tygodniu i jak przed miesiącem, sprzedawały półtusze wieprzowe po 7,01 zł/kg. Było to o 17% więcej niż w tym samym okresie 2016 r.
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 12,94 zł/kg, a zatem drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% taniej niż przed miesiącem. Ćwierci wołowe kosztowały więcej o 4% w porównaniu z końcem lutego 2016 r.
 
Cena zbytu tuszek kurcząt wynosiła 5,48 zł/kg i była wyższa o 5,5% niż tydzień wcześniej, o 20% niż przed miesiącem oraz o 5% niż przed rokiem. Za tuszki indyków płacono 8,20 zł/kg w odniesieniu do 8,19 zł/kg w poprzednim tygodniu. Tuszki indycze były o 2% droższe niż przed miesiącem, ale o 6% tańsze niż przed rokiem.
 
Krajowe ceny prosiąt
 
W ostatnim tygodniu lutego br. na targowiskach monitorowanych przez ZSRIR MRiRW za jedno prosię płacono 185,71 zł, tj. więcej o 5,5% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Cena ta była również o 39% wyższa niż przed rokiem.

źródło: Gospodarz.pl/ARR foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl