Partner portalu




BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (27.11.2016)


Dodano: 08.12.2016

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 20 do 27 listopada 2016 roku.

Rynek mięsa w Polsce (27.11.2016)

Jesteś w kategorii wiadomości: Produkcja zwierzęca


Ceny żywca wieprzowego


W dniach 21–27.11.2016 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy po 5,02 zł/kg, czyli drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie żywiec ten kosztował więcej o 35% niż rok wcześniej.
 
Unijna cena zakupu świń rzeźnych klasy E (zgodnie z danymi KE) wyniosła 152,03 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była wyższa o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 19% niż przed rokiem. W porównaniu z poprzednim tygodniem ceny wzrosły w piętnastu krajach UE, tj. w Danii – 143,30 EUR/100 kg oraz w Niemczech – 159,11 EUR/100 kg, obniżyły się w czterech krajach, w tym w Hiszpanii – do 140,91 EUR/100 kg, a w dziewięciu krajach ceny nie uległy zmianie - w Holandii i we Francji, gdzie wyniosły odpowiednio 136,28 EUR/100 kg i 142,00 EUR/100 kg. Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 150,34 EUR/100 kg.
 

Ceny żywca wołowego
 

Żywiec wołowy w kraju kupowano po 6,22 zł/kg wobec 6,21 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był droższy o 2% niż przed miesiącem i o 3% niż rok wcześniej.

Ceny żywca drobiowego

 

Ceny kurcząt brojlerów wykazują powolną tendencję spadkową. W czwartym tygodniu listopada br. krajowe zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery po 3,10 zł/kg, czyli taniej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 2% niż przed miesiącem.
 
Cena skupu indyków wyniosła 4,84 zł/kg wobec 4,85 zł/kg w poprzednim tygodniu i miesiąc wcześniej. W porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku kurczęta były tańsze o 5%, a indyki o 17%.

Czytaj dalej na następnej stronie...
--PODZIAL--
Po stabilizacji do końca października br., od listopada br. ceny gęsi tuczonych wykazują dynamiczny sezonowy wzrost. W dniach 21–27.11.2016 r. cena skupu gęsi ukształtowała się na poziomie 8,55 zł/kg i była wyższa o 7% niż tydzień wcześniej, o 15% niż przed miesiącem i o 14% niż w analogicznym okresie 2015 r.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W dniach 21–27.11.2016 r. półtusze wieprzowe zbywano po 7,17 zł/kg, a zatem o 1% drożej niż tydzień wcześniej, ale o 0,01 zł/kg taniej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena półtusz wieprzowych była o 25% wyższa niż przed rokiem.
 
Za kompensowane ćwierćtusze wołowe płacono 12,98 zł/kg, czyli o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu. Ćwierćtusze wołowe były również o 3% droższe niż przed miesiącem i niż przed rokiem.
 
Cena zbytu tuszek kurcząt wyniosła 4,37 zł/kg i była niższa o 6% niż w poprzednim tygodniu i o 7,5% niż przed miesiącem.
 
Tuszki indyków zbywano po 8,68 zł/kg, tj. drożej o 2% niż tydzień wcześniej i o 9,5% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku tuszki kurcząt były tańsze o 9%, a tuszki indyków o 1%.

źródło: Gospodarz.pl/ARR foto: Gospodarz.pl


Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl