BIEŻĄCE NOTOWANIA




Rynek mięsa w Polsce (29.03.2020)


Dodano: 09.04.2020

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (29.03.2020)

Jesteś w kategorii wiadomości:


 
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
Od połowy marca br. w większości krajów Unii Europejskiej notowane są obniżki cen zakupu żywca wieprzowego będące wynikiem perturbacji dotyczących wystąpienia epidemii koronawirusa.
 
W dniach 23–29 marca 2020 r. za świnie rzeźne klasy E w UE płacono 186,35 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 3% niż przed miesiącem, ale więcej o 24,5% niż przed rokiem. Cena wieprzowiny tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wynosiła 177,35 EUR/100 kg i była niższa o 5% od średniej ceny w UE. Mniej niż w Polsce za 100 kg żywca wieprzowego płacono dostawcom m.in. w Belgii - 159,60 EUR, we Francji - 167,00 EUR i w Niderlandach - 173,18 EUR, a więcej – m.in. w Hiszpanii - 187,89 EUR, Niemczech - 195,30 EUR i Danii - 201,98 EUR.
 
W dniach 23–29.03.2020 r. (według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) krajowi dostawcy za trzodę chlewną w skupie otrzymywali 6,17 zł/kg, czyli mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec wieprzowy był droższy o 26% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W dniach 23–29.03.2020 r. za półtusze wieprzowe płacono 9,07 zł/kg, a więc mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z tym samym okresem 2019 roku półtusze były droższe o 29%.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
Cena zakupu bydła rzeźnego w dniach 23–29.03.2020 r. (dane ZSRIR MRiRW) ukształtowała się w granicy 6,07 zł/kg, a więc wyższym o 2% niż tydzień wcześniej. Żywiec ten był jednak tańszy o 4% niż przed miesiącem oraz o 5,5% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W ostatnim tygodniu marca 2020 r. zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe po 13,23 zł/kg, tj. drożej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 3% niż w końcu lutego br. Jednocześnie był to poziom cen wyższy o 1% niż w tym samym tygodniu 2019 r.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W dniach 23–29.03.2020 r. w krajowym skupie zaobserwowano zniżkę cen żywca drobiowego. Za kurczęta brojlery dostawcy otrzymywali 3,32 zł/kg, a zatem mniej o 4% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Cena indyków wyniosła 5,47 zł/kg i była niższa o 0,4% niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku kurczęta potaniały o 4%, a indyki – o 1,5%.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
Na rynku krajowym w pierwszej połowie marca br. ceny mięsa drobiowego, w szczególności kurzego, dynamicznie rosły. Konsumenci w obawie przed przymusową kwarantanną, spowodowaną wystąpieniem epidemii koronawirusa dokonywali zwiększonych zakupów, co w efekcie przełożyło się na spory wzrost cen. W trzecim i czwartym tygodniu marca br. gospodarstwa domowe wyraźnie ograniczyły zakupy, co przyczyniło się do zniżki cen. W dniach 23–29.03.2020 r. zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt po 4,62 zł/kg, a więc taniej o 19% niż w poprzednim tygodniu, o 12,5% niż przed miesiącem oraz o 16% niż przed rokiem. Cena tuszek indyków wyniosła 9,33 zł/kg i była wyższa o 1% niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Jednocześnie tuszki indyków były o 4% droższe niż przed rokiem.  

źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto: pixabay.com

 

  Poleć
Jesteśmy na: Śledziku Facebooku

 

Tagi: indyki trzoda chlewna wołowina drób bydło Polska żywność produkcja zwierzęca żywiec wołowy Ceny żywca wieprzowego Ceny żywca wołowego Ceny kurcząt brojlerów Ceny żywca indyczego rynek mięsa cena ceny żywca




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl